uk

Міндовкілля об’єднує стейкхолдерів для зеленого відновлення України

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України продовжує активно впроваджувати кліматичну політику України.

14 серпня Міндовкілля ініціювало важливу зустріч, на яку були запрошені представники бізнесу, органів місцевого самоврядування, громадськості, а також міжнародні партнери: Федеральне відомство з питань навколишнього середовища Швейцарії, Глобальне бюро з питань навколишнього середовища Японії, KliK Foundation, ПРООН в Україні та Український кліматичний офіс.

Під час заходу учасники обговорили практичні механізми зеленого відновлення України, акцентуючи на декарбонізації та сталому розвитку.

«Ми маємо обирати зелений шлях відбудови – з зеленими та кліматично нейтральними проектами, і сьогоднішня зустріч – це обговорення таких можливостей. Міжнародні партнерства у цьому питанні відіграють важливу роль. Ми вже підписали кілька важливих угод та меморандумів з нашими партнерами зі Швейцарії у 2022 році та Японії у 2024 році, які сприяють розвитку ринкових механізмів відповідно до статті 6 Паризької угоди», – зазначила заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Вікторія Киреєва.

Представники Федерального відомства з питань навколишнього середовища Швейцарії та Глобального бюро з питань навколишнього середовища Японії, KliK Foundation поділились інформацією щодо циклу проектів, авторизації, про проекти, які вже реалізуються та першу передачу «одиниць скорочення викидів», яка вже відбулася.

За словами спікера з Глобального бюро з питань навколишнього середовища Японії Йошинорі Момосе, наразі в рамках Механізму спільного кредитування заплановано близько 250 «зелених» проектів у сферах виробництва енергії з відновлюваних та альтернативних джерел енергії, управління відходами, енергоефективності тощо. Такі проєкти сприятимуть досягненню японської кліматичної цілі – вуглецева нейтральність до 2050 року.

Спікер з Федерального відомства з питань навколишнього середовища Швейцарії Наталі Бертч також наголосила на важливості міжнародних карбонових ринків для досягнення власних кліматичних цілей. Для виконання національно визначеного внеску до 2030 року, Швейцарія (уряд та імпортери палива) планує використати 30 млн тонн скорочення викидів CO2, набутих внаслідок співпраці, що передбачена ст. 6. Також представники Міндовкілля підкреслили важливість підтримки українського бізнесу – як одного з основних стейкхолдерів кліматичної політики.

«Механізми ринкових підходів, передбачені статтею 6 Паризької угоди, є новими для світу та складними. Ми активно працюємо над тим, щоб зробити ці механізми доступними для наших стейкхолдерів, розробляючи нормативну базу. Незабаром ми розпочнемо обговорення цих документів, тому запрошую вас долучатися, аби ми разом напрацювали законодавчу базу для реалізації зелених проектів», – підсумувала тему заступник Міністра Вікторія Киреєва. 

За її словами, Міністерство докладає зусиль, аби посилити інституційну спроможність і висловила вдячність Кліматичному офісу, UNDP, RST за підтримку у підготовці відповідної нормативної бази, а також японським та швейцарським партнерам за відкритість та співпрацю.

Читайте також: