uk

Російська наука як джерело пропаганди та її «тихі друзі»

У цьому дослідженні йдеться про те, як росія використовує міжнародну академічну сферу, включно з наукометричними базами даних, міжнародними видавцями та міжнародними організаціями, для пропаганди та легітимізації анексії українських територій.

Газета «Світ» у своїй друкованій версії та електронних джерелах не раз зверталася до цієї теми. Зокрема, ми знайомили з дослідженням  науковців Сумського державного університету професорів Олексія Пластуна та Інни Макаренко про співпрацю академічного видавництва Elsevier, яке є власником бази Scopus, з російською федерацією — вже після початку повномасштабного вторгнення в Україну. Сьогоднішнє дослідження зачіпає значно більшу кількість наукометричних баз даних та міжнародних видавництв, які на словах засуджують агресію росії проти України, а на ділі продовжують співпрацювати з країною-агресором, закриваючи очі на використання росією науки як інструменту пропаганди та виправдовування анексії територій України.  

Автори публікації закликають до публічної дискусії щодо цієї теми. А також вони переконані, що необхідний вияв та оприлюднення кожного такого випадку. «Ми виступаємо за те, щоб міжнародні інституції, зокрема видавці та наукометричні бази, припинили співпрацю з тими російськими академічними установами, журналами та авторами, що розповсюджують  пропаганду та виправдовують анексію українських територій, а також виправили наявні неточності в маркуванні українських територій російськими на своїх сайтах та в базах даних та не рекламували книги чи статті, які стверджують, що окуповані українські території знаходяться в Росії», – пишуть вони в листі до редакції. І звертаються з цим закликом до всіх науковців світу, до міжнародних організацій та урядів держав. Кожний такий випадок має призводити до певного наслідку: застосування санкційних заходів – як щодо  російських академічних організацій/журналів/авторів, котрі займаються пропагандою та підтримують таким чином війну, так і політичний і правовий тиск щодо міжнародних організацій (видавців, наукометричних баз), які потурають їм у цьому. Міжнародні організації це має спонукати до перегляду співпраці з російськими академічними установами та журналами. Необхідно чітко поставити вимогу щодо неприпустимості використання науки як інструменту пропаганди.  

Аналітична довідка

Олексій ПЛАСТУН, Сумський державний університет,

Inna MAKARENKO, Сумський державний університет, Університет Гельсінкі,

Тетяна ГРИНЬОВА, LAPP/IN2P3/CNRS, Аннесі, Франція.

Пропаганда в російській науці

Після неспровокованої та невиправданої агресії росії проти України були введені численні санкції, спрямовані на російську федерацію, російські компанії та російських осіб у різних сферах: військовій, економічній, культурній, спортивній та науковій. Наразі проти росії діє понад 19000 різних санкцій – найбільша кількість в історії людства. На росію накладено більш ніж у три рази більше санкцій, ніж на Іран, і більш ніж у п’ять разів більше, ніж на Сирію чи Північну Корею (https://www.castellum.ai/russia-sanctions-dashboard).

Застосування санкцій у галузі науки викликає особливу суперечність через міф, що наука є поза політикою. Незважаючи на триваючі дискусії та опір (як мовчазний, так і відкритий) проти наукових санкцій, в підсумку проти російської науки було прийнято багато різних заходів. Серед них обмеження фінансування російської науки та наукових проєктів, зупинка співпраці з російськими інституціями та закриття спільних проєктів, запровадження обмежень на обладнання та реагенти, а також відмова вчених від участі в наукових конференціях і міжнародних заходах, організованих російськими інститутами.

Попри вищезазначене, існуючі санкції проти російської науки є недостатніми, що дозволяє росії поширювати свою пропаганду через академічні журнали та статті. Найчастіше це проявляється у таких формах:

  • Пропаганда анексії українських територій: це включає надання російської афіліації різним українським регіонам у наукових статтях та книгах, а також редакційних колегіях.
  • Поширення російських пропагандистських наративів для підтримки агресії проти України: це відображається в наукових статтях, які виправдовують та підтримують дії росії.
  • Підтримка та виправдання агресії російськими науковими організаціями: прикладами є так званий лист російських ректорів (https://rsr-online.ru/news/2022/3/4/obrashenie-rossijskogo-soyuza-rektorov/ або діяльність) та заяви Російської академії наук та її Президії. Вчена рада Московського державного університету ім. М.В. Ломоносова також видала заяву на підтримку війни (https://web.archive.org/web/20220302133830/https://www.msu.ru/news/obrashchenie-uchenogo-soveta-mgu.html або https://sev.msu.ru/obrashhenie-chlenov-uchenogo-soveta-mgu/) разом з окремими науковцями з таких інститутів, як Санкт-Петербурзький державний університет (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfAZzZ67L-lg6Yb0qQzcSTYUD7n29BN0tC3lBlMITL-ZkePGA/viewform) та інших (https://www.mk.ru/science/2022/03/11/rossiyskie-uchenye-napisali-otkrytoe-pismo-v-podderzhku-specoperacii-na-ukraine.html).

У цьому звіті ми зосередимося на перших двох формах пропаганди в академічній сфері.

Пропаганда анексії українських територій

Одним з найпоширеніших методів пропаганди росії в академічній сфері є надання російської афіліації українським регіонам як у журналах, так і в описах редакційних колегій. Ця практика спостерігається навіть на вебсайтах міжнародних видавництв, таких як Springer Nature та Elsevier.

Дослідження 1: Автори та журнали у базі даних Scopus і журналах Springer

Наше дослідження включає дані з бази Scopus і журналів Springer. Ілюстрації того, як виглядає пропаганда анексії українських територій через афіліації авторів наведені у Додатку А (Scopus) та Додатку Б (Springer Nature).

Платформа Scopus дозволяє не тільки виявляти окремі випадки, але й надає можливість отримати статистику щодо кількості таких ситуацій, та продемонструвати, що це систематична проблема, а не ізольований випадок.

Алгоритм пошуку

Алгоритм пошуку був наступним: в базі Scopus запитується українське місто, яке цікавить. Наприклад, «Донецьк». Це дозволяє нам побачити загальну кількість публікацій, афілійованих з Донецьком. Далі ми фільтруємо його з обмеженням території «російська федерація». Це дозволяє нам знайти кількість публікацій, де Донецьк афілійований з росією.

Ось приклад посилання на запит пошуку для випадку Донецька:  https://www.scopus.com/results/results.uri?sort=plf-f&src=s&st1=Donetsk&sid=9f3aa224b52d0904fc105b3f9ec2f63e&sot=b&sdt=b&sl=18&s=AFFILCITY%28Donetsk%29&origin=searchbasic&editSaveSearch=&yearFrom=Before+1960&yearTo=Present&sessionSearchId=9f3aa224b52d0904fc105b3f9ec2f63e&limit=10

Наступні українські території були використані як об’єкти аналізу:

  • Донецьк
  • Луганськ
  • Севастополь
  • Сімферополь
  • Ялта
  • Керч
  • Крим

Це не вичерпний список українських територій, позначених як російські (іншими прикладами є Феодосія, Євпаторія, Макіївка, Алчевськ та багато інших), але для ілюстративних цілей цього вибору більш ніж достатньо.

Результати нашого аналізу представлені в Таблиці 1.

Таблиця 1: Українські території, позначені як російські в Scopus (Elsevier)

Території України202220232024% in 2023% in 2024*
Донецьк15417758  
Донецьк позначено як територію російської федерації681425180%88%
Луганськ384612  
Луганськ позначено як територію російської федерації3037880%67%
Севастополь575633223  
Севастополь позначено як територію російської федерації56062821599%96%
Сімферополь379444187  
Сімферополь позначено як територію російської федерації36042017495%93%
Ялта698126  
Ялта позначено як територію російської федерації62752493%92%
Керч27297  
Керч позначено як територію російської федерації22297100%100%
Крим11153  
Крим позначено як територію російської федерації1113287%67%

 Джерело: отримано авторами з бази Scopus

*Примітка: у стовпцях за 2024 рік наводяться дані лише за перші шість місяців 2024 року.

Отримані результати свідчать на користь систематичності виявленої проблеми (неправдивого зображення українських територій як частини російської федерації в академічних публікаціях), що виступає інструментом російської пропаганди, а саме виправдування анексії українських територій.

На наш запит до Scopus щодо цієї ситуації їх відповідь була такою:

«Під час відображення даних третіх сторін в базі даних Scopus не вносить змін у дані та залишається вірним оригінальному джерелу, а інформація та дані відображаються такими, якими вони є».

Іншими словами, Scopus не несе відповідальності за інформацію, надану в його базі даних. Ця позиція означає, що Scopus продовжуватиме надавати свою платформу для російської пропаганди.

Щоб продемонструвати, як це працює в реальному часі, ми додали два додаткові українські міста до нашого аналізу: Маріуполь (тимчасово окупований росією з 2022 року) та Херсон (українська територія під українським контролем). Згідно з так званою Конституцією російської федерації, як Маріуполь, так і Херсон вважаються російськими містами.

Результати додаткового аналізу наведені в Таблиці 2.

Таблиця 2: Маріуполь і Херсон, позначені як російські в Scopus (Elsevier)

Території України202220232024% in 2023% in 2024*
Маріуполь1004610  
Маріуполь позначено як територію російської федерації147315%30%
Херсон17817384  
Херсон позначено як територію російської федерації2452%6%

Джерело: отримано авторами з бази Scopus

*Примітка: у стовпцях за 2024 рік наводяться дані лише за перші шість місяців 2024 року.

Для Маріуполя протягом 2023-2024 років частка паперів, де це українське місто афілійоване з рф, зросла вдвічі. Для Херсона вона зросла втричі. Так працює «тиха підтримка». Через 10 років у нас може бути картина, схожа на кримські міста: частка паперів, де ці міста будуть позначені росією, сягне 90%-100%.

Роль видавців

Бази даних, такі як Scopus, не виправляють матеріали, надані їм журналами (хоча вони можуть вирішувати, розміщувати нелегітимну інформацію на своїх вебсайтах чи ні). Справа в тому, що міжнародні видавництва приймають публікації, в яких українські території позначають як російські. У Додатку C ви можете знайти список російських журналів, виданих Springer Nature, де ми виявили такі випадки. Це не весь перелік, а лише обмежена добірка прикладів. Ми зупинилися на літері «P» і досліджували лише журнали з міжнародними членами в редакційній колегії. Незважаючи на ці обмеження, ми виявили 50 журналів. Як бачимо, це не випадковість, а система. Реальна кількість випадків радикально більша, бо існують журнали з десятками випадків позначення українських територій як російських.

Проблема ця має мультидисциплінарний характер і зустрічається в різних наукових сферах, включаючи хімію, фізику, астрономію, біологію, інженерію, математику, ентомологію, фізіологію, медицину та іхтіологію. Сліди російської пропаганди можна знайти всюди в академічній сфері.

Дослідження 2: Редакційні колегії

Під час нашого розслідування ми виявили кілька випадків, коли в описі складу редакцій журналів (в тому числі тих, що видаються міжнародними видавництвами) українські міста були неправильно позначені як частина російської федерації. Нижче наведено кілька прикладів:

• Журнал «Russian Journal of Coordination Chemistry» (видається Springer). Член редакції Віктор Федорович Шульгін афілійований з українським містом Сімферополь, але в журналі воно вказано як частина російської федерації (https://link.springer.com/journal/11173/editors);

• Журнал «Water Resources» (видається Springer). Член редакції Сергій К. Коновалов афілійований з українським містом Севастополь, але в журналі його вказано як частину російської федерації (https://link.springer.com/journal/11173/editors);

• Журнал «Construction Materials and Products» (індексується Scopus). Член редакційної колегії Зайцев Олег Миколайович афілійований з українським містом Сімферополь, але в журналі воно значиться як частина російської федерації. (https://bstu-journals.ru/en/editorial-team);

• Журнал «Ecosystem Transformation» (індексується Scopus). Заступник редактора Ірина Іванівна Руднєва афілійована з українським містом Севастополь, але в журналі воно вказано як частина російської федерації. (http://en.ecosysttrans.com/o-zhurnale/redkollegiya.php);

• Журнал «Arkheologiia Evraziiskikh Stepei» (індексується Scopus). Виконавчий редактор Сергій Ґ. Бочаров афілійований з українським містом Севастополь, але в журналі воно вказано як частина російської федерації. Таке ж спотворення стосується члена редколегії Кирилко В.П. (https://www.evrazstep.ru/index.php/aes/editorial-board);

• Журнал «Vestnik Vosstanovitel’noj Mediciny» (індексується Scopus). Член редакційної колегії Володимир Володимирович Єжов афілійований з українським містом Ялта, але в журналі воно вказано як частина російської федерації (https://www.vvmr.ru/about/redaktsiya/).

Дослідження 3: Розширення аналізу проблеми за межі Scopus і Springer

Подальший аналіз показав, що проблема типова не лише для Scopus/Elsevier чи Springer. Таку саму практику можна знайти серед інших учасників індустрії наукових публікацій, зокрема:

• WoS/Clarivate (провідна наукометрична база);

• Міжнародні видавці (Taylor & Francis, IOPScience, AIP Publishing тощо);

• Міжнародні організації (наприклад, ISSN);

• Репозиторії та архіви препринтів і наукових робіт (наприклад, Arxiv, SSRN тощо);

• Академічні соціальні мережі (наприклад, ResearchGate).

WoS/Clarivate

Усі ключові питання, описані вище для Scopus, також справедливі для наукових робіт, індексованих WoS.

Позиція WoS:

«Clarivate не є основним видавцем і не бере участі в редакційному управлінні окремими журналами або в бізнес-практики будь-якого видавця.»

Міжнародні видавці

Taylor & Francis

Taylor & Francis публікують щорічну електронну книгу під назвою «Території російської федерації», яка «охоплює анексовані (і спірні) території Криму та Севастополя».

Taylor & Francis також передруковує у своєму журналі «Welding International» статті з російського журналу «Сварочное Производство» (Svarochnoe Proizvodstvo), який на російському сайті рекламується як такий, що допомагає «оборонній галузі в умовах динамічного переозброєння». .

Нижче наведено офіційну позицію Taylor & Francis:

«Ми не можемо публічно коментувати договірні відносини T&F».

IOPScience

У багатьох публікаціях IOPScience (видавництво Інституту фізики Великобританії) українські території позначаються як росія. Це, зокрема, стосується всієї серії IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, Volume 971, 2020 : українське місто Севастополь позначене як російська федерація), а також окремих публікацій IOPScience:

IOP Conference Series: Earth and Environmental Science : українське місто Севастополь позначене як російська федерація;

Journal of Physics: Conference Series : українське місто Севастополь афілійоване з російської федерації.

Ми виявили сотні подібних прикладів для українських міст і територій (Севастополь, Сімферополь, Республіка Крим та інших міст/регіонів), позначених IOPScience як росія.

Видавництво AIP

Видавництво AIP Publishing (філія Американського інституту фізики) активно просуває російські пропагандистські концепції.

Наприклад, матеріали конференції INTERNATIONAL CONFERENCE ON MODERN TRENDS IN MANUFACTURING TECHNOLOGIES AND EQUIPMENT 2021: ICMTMTE 2021: ICMTMTE 2021, 6–10 вересня 2021 року, українське місто Севастополь було позначено як росія, були опубліковані видавництвом AIP Publishing (Volume 2503, Issue 1: https://pubs.aip.org/aip/acp/issue/2503/1).

Випадки пропаганди анексії українських територій росією можна спостерігати й у сотнях наукових праць, виданих AIP Publishing. Нижче наведено лише кілька прикладів, яких загалом сотні:

• V. Kholoptsev, S. A. Podporin, E. O. Ol’Khovik; Impact of surface currents on variations in levels and mean ice thickness of the Arctic seas. AIP Conf. Proc. 29 March 2024; 3021 (1): 070022. https://doi.org/10.1063/5.0193092, де українське місто Севастополь позначено як росія;

• M. Jallal, E. Smirnova, N. Kozhukhova, M. Namkhanova; Approaches to the innovative cluster identification in the region. AIP Conf. Proc. 13 October 2023; 2910 (1): 020020. https://doi.org/10.1063/5.0175311, де українське місто Сімферополь позначено як російська федерація;

• Hafizulla Benai, Timur Radionov, Linar Sabitov, Ilgam Kiyamov, Ramil Zagidullin, Sergey Voinash; Dynamics of architectural and urban planning transformation of buildings and structures, urban territories on the basis of integrated reconstruction algorithms. AIP Conf. Proc. 27 March 2024; 3102 (1): 020035. https://doi.org/10.1063/5.0199905, де українське місто Макіївка позначено як росія.

Brill

Варто згадати приклад відповідальної позиції міжнародного видавця Brill щодо російського журналу «Scrinium». Відразу після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Brill зв’язався безпосередньо з головним редактором «Scrinium», щоб уточнити його позицію щодо війни та відносин з Російською академією наук (РАН). Після успішного проходження комплаєнсу (головний редактор підписав лист проти російської агресії та вийшов зі складу РАН) Brill вирішив продовжити публікацію «Scrinium». Крім того, Brill гарантує, що не приймає фінансування з росії. Випадків російської пропаганди в журналі ми не виявили.

Міжнародні організації: приклад ISSN

Міжнародна організація ISSN, яка відповідає за реєстрацію наукових журналів, вирішила не дотримуватися стандарту ISO 3166. У результаті вона забезпечує реєстрацію російських журналів, які є на окупованих територіях України (Крим, Донецька та Луганська області). Жодних заходів комплаєнсу не було вжито, і жодних санкцій проти цих журналів не було застосовано за поширення пропаганди.

SSRN

Дослідницька мережа соціальних наук (SSRN) — це репозитарій препринтів, призначений для швидкого розповсюдження наукових досліджень із соціальних наук.

SSRN позначає українські території як російські та безпосередньо поширює російську пропаганду. Це справедливо зокрема для наступної російської наукової публікації:

https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4775129, де українське місто Севастополь позначено як російська федерація;

Також це розповсюджується на афіліації авторів:

https://papers.ssrn.com/sol3/cf_dev/AbsByAuth.cfm?per_id=6491829, де українське місто Севастополь позначено як російська федерація;

Крім того є випадки прямої підтримки російської агресії проти України та анексії українських територій:

Burke, John J. A. and Panina-Burke, Svetlana, The Reunification of Crimea and the City of Sevastopol with the Russian Federation: Logic Dictating Borders (June 2, 2017). Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=2979268 or http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.2979268, де згадується наступне (пряма цитата): «Крим і місто Севастополь виправдано відокремилася від України та возз’єдналася з російською федерацією у 2014 році».

Загалом спостерігаються сотні випадків російської пропаганди в SSRN.

Arxiv

arXiv — це безкоштовний сервіс розповсюдження та архів із відкритим доступом для майже 2,4 мільйонів наукових статей. Нижче наведено кілька прикладів випадків, коли українські території позначаються як російські в посиланнях або авторських афіліаціях:

https://arxiv.org/pdf/2108.11166, де українське місто Севастополь позначено як російська федерація;

https://arxiv.org/pdf/2311.10570, https://arxiv.org/pdf/2311.14287, де українське місто Алушта позначено як російська федерація;

https://arxiv.org/pdf/2203.09956, https://arxiv.org/html/2211.14355v3, https://arxiv.org/pdf/2310.20422, https://arxiv.org/pdf/2207.09544, де українське місто Сімферополь позначено як російська федерація.

Академічні соціальні мережі (на прикладі мережі ResearchGate)

ResearchGate стверджує про приналежність росії українських територій, як у випадку авторів (https://www.researchgate.net/profile/Vadim-Kramar-2 або https://www.researchgate.net/profile/Semen-Osipovskiy, де українське місто Севастополь позначено як російська федерація) так і документів (Kebkal, Konstantin & Kabanov, Aleksey & Kramar, Oleg & Dimin, Maksim & Abkerimov, Timur & Kramar, Vadim & Kebkal-Akbari, Veronika. (2024). Practical Steps towards Establishing an Underwater Acoustic Network in the Context of the Marine Internet of Things. Applied Sciences. 14. 3527. 10.3390/app14083527, де українське місто Севастополь позначено як російська федерація).

Дослідження 4: Приклади академічних досліджень, які поширюють наративи російської пропаганди на підтримку агресії проти України

Під час нашого розслідування ми спостерігали сотні випадків поширення наративів російської пропаганди та підтримки агресії проти України в наукових статтях, опублікованих російськими вченими як у російських, так і в міжнародних журналах. Нижче наведено кілька прикладів (Таблиця 3).

Таблиця 3. Російська пропаганда в наукових статтях: вибрані приклади, індексовані в Scopus або опубліковані міжнародними видавцями

Назва журналуПриклад пропаганди
Russian Social Science ReviewОбґрунтування законності анексії Криму (https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10611428.2021.2002064)
Eurasian Geography and EconomicsВиправдання анексії Криму (link)
Public Health and Life EnvironmentДонецька та Луганська області, Запорізька та Херсонська області згадуються та обговорюються як частини російської федерації (link)
Almanac of Clinical MedicineУкраїнське місто Донецьк згадується як частина Російської Федерації (link)
Kutafin Law ReviewВиправдовування так званих ДНР і ЛНР (link)
Psychology and LawЗамість Донецької області України згадується так звана Донецька Народна Республіка (link)
RUSI JournalПропаганда анексії Криму (link)

Висновки та пропозиції

Росія використовує міжнародну академічну сферу (наукометричні бази даних, міжнародні видавництва та міжнародні організації) як засіб легітимізації привласнення українських територій. Важливо, щоб міжнародна наукова спільнота поклала край цьому зловживанню. Зокрема, наукові журнали, видавництва та наукометричні бази даних мають здійснювати моніторинг матеріалів, опублікованих на своїх веб-сайтах, щоб запобігти публікації, індексуванню та показу російської пропаганди, пов’язаної з привласненням нею українських територій, і застосовувати санкції до авторів, які продукують пропаганду. Забезпечуючи відповідальність і підзвітність, академічна спільнота може захистити науковy доброчесність та підтримувати принципи правдивості та об’єктивності в дослідженнях.

Першим кроком для цього є ініціація публічної дискусії та розголосу щодо виявлених випадків використання росією науки як джерела розповсюдження пропаганди з подальшими наслідками, як-от:

  • застосування офіційних санкційних заходів з боку США, ЄС та інших країн як покарання тих російських академічних організацій/журналів/авторів, котрі займались пропагандою та підтримкою війни;
  • різкого підвищення репутаційних ризиків для міжнародних організацій (видавців, наукометричних баз, тощо), наслідком чого буде перегляд співпраці з російськими академічними установами та журналами та впровадження власного комплаєнсу з метою недопущення випадків використання науки як інструменту пропаганди.

Додаток A

Українське місто Сімферополь згадується як частина російської федерації російським журналом « Reviews on Clinical Pharmacology and Drug Therapy » (сайт Scopus/Elsevier)

https://www.scopus.com/record/display.uri?eid=2-s2.0-85184896742&origin=resultslist&sort=plf-f&src=s&sid=4410ad20f3619bc208c3fbe300355ebd&sot=b&sdt=b&s=DOI%2810.17816%2FRCF609553%29&sl=23&sessionSearchId=4410ad20f3619bc208c3fbe300355ebd&relpos=0

Додаток B

Українське місто Севастополь згадується як частина російської федерації російським журналом «Bulletin of the Russian Academy of Sciences. Physics» (опубліковано в Springer Nature)

https://link.springer.com/article/10.3103/S1062873821010135

Додаток С

Список з 50 журналів Springer, що розповсюджують російську пропаганду

#Назва журналуПосилання з прикладом
1Chemical and Petroleum Engineeringhttps://link.springer.com/article/10.1007/s10556-018-0385-3
2Applied Magnetic Resonancehttps://link.springer.com/article/10.1007/s00723-015-0723-y
3Astronomy Reportshttps://link.springer.com/article/10.1134/S1063772914120117
4Astrophysical Bulletinhttps://link.springer.com/article/10.1134/S1990341319040114
5Atmospheric and Oceanic Opticshttps://link.springer.com/article/10.1134/S1024856023060052
6Automation and Remote Controlhttps://link.springer.com/article/10.1134/S0005117919120099
7Biochemistry (Moscow)https://link.springer.com/article/10.1134/S000629792008012X
8Bulletin of Experimental Biology and Medicinehttps://link.springer.com/article/10.1007/s10517-022-05381-x
9Bulletin of the Russian Academy of Sciences: Physicshttps://link.springer.com/article/10.3103/S1062873818030346
10Colloid Journalhttps://link.springer.com/article/10.1134/S1061933X22040111
11Contemporary Problems of Ecologyhttps://link.springer.com/article/10.1134/S1995425524700161
12Differential Equationshttps://link.springer.com/article/10.1134/S0012266123040067
13Doklady Biochemistry and Biophysicshttps://link.springer.com/article/10.1134/S1607672922010045
14Doklady Biological Scienceshttps://link.springer.com/article/10.1134/S0012496621060053
15Doklady Mathematicshttps://link.springer.com/article/10.1134/S1064562424701965
16Entomological Reviewhttps://link.springer.com/article/10.1134/S0013873819080189
17Eurasian Soil Sciencehttps://link.springer.com/article/10.1134/S1064229322700053
18Geochemistry Internationalhttps://link.springer.com/article/10.1134/S0016702922020082
19Geotectonicshttps://link.springer.com/article/10.1134/S0016852118040027
20Glass Physics and Chemistryhttps://link.springer.com/article/10.1134/S1087659622600223
21High Energy Chemistryhttps://link.springer.com/article/10.1134/S0018143923010137
22Human Physiologyhttps://link.springer.com/article/10.1134/S0362119717030057
23Inland Water Biologyhttps://link.springer.com/article/10.1134/S1995082923050085
24Inorganic Materials: Applied Researchhttps://link.springer.com/article/10.1134/S2075113316020076
25Journal of Analytical Chemistryhttps://link.springer.com/article/10.1134/S106193482305012X
26Journal of Applied and Industrial Mathematicshttps://link.springer.com/article/10.1134/S1990478919030165
27Journal of Applied Mechanics and Technical Physicshttps://link.springer.com/article/10.1134/S0021894418040041
28Journal of Evolutionary Biochemistry and Physiologyhttps://link.springer.com/article/10.1134/S0022093019060103
29Journal of Ichthyologyhttps://link.springer.com/article/10.1134/S003294522401003X
30Journal of Mathematical Scienceshttps://link.springer.com/article/10.1007/s10958-024-06902-x
31Journal of Mining Sciencehttps://link.springer.com/article/10.1134/S1062739116010137
32Journal of Russian Laser Researchhttps://link.springer.com/article/10.1007/s10946-019-09797-1
33Journal of Structural Chemistryhttps://link.springer.com/article/10.1134/S0022476619030193
34Journal of Surface Investigation X-Ray, Synchrotron and Neutron Techniqueshttps://link.springer.com/article/10.1134/S1027451024020204
35Journal of Volcanology and Seismologyhttps://link.springer.com/article/10.1134/S0742046320030033
36Kinetics and Catalysishttps://link.springer.com/article/10.1134/S002315842401004X
37Lobachevskii Journal of Mathematicshttps://link.springer.com/article/10.1134/S199508022105022X
38Mathematical Noteshttps://link.springer.com/article/10.1134/S0001434623110378
39Measurement Techniqueshttps://link.springer.com/article/10.1007/s11018-016-0893-5
40Mechanics of Solidshttps://link.springer.com/article/10.3103/S0025654423070105
41Metallurgisthttps://link.springer.com/article/10.1007/s11015-023-01483-7
42Molecular Biologyhttps://link.springer.com/article/10.1134/S0026893324010114
43Moscow University Biological Sciences Bulletinhttps://link.springer.com/article/10.3103/S0096392522040058
44Moscow University Chemistry Bulletinhttps://link.springer.com/article/10.3103/S0027131421030044
45Moscow University Geology Bulletinhttps://link.springer.com/article/10.3103/S0145875223030122
46Moscow University Soil Science Bulletinhttps://link.springer.com/article/10.3103/S014768742303002X
47Neuroscience and Behavioral Physiologyhttps://link.springer.com/article/10.1007/s11055-023-01353-4
48Paleontological Journalhttps://link.springer.com/article/10.1134/S0031030120080079
49Pharmaceutical Chemistry Journalhttps://link.springer.com/article/10.1007/s11094-020-02166-2
50Physical Mesomechanicshttps://link.springer.com/article/10.1134/S1029959914030047