uk

В Україні співіснуватимуть дві системи фінансування освіти – бюджетна і грантова

Після ухвалення законопроєкту про впровадження системи освітніх грантів для студентів, в Україні співіснуватимуть дві системи фінансування здобуття вищої освіти – отримання бюджетного місця зі стовідсотковою оплатою навчання та грантова підтримка, що покриватиме частину вартості навчання, пише Oсвіта.ua.

Про це в інтервʼю Укрінформу сказав заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький.

За його словами, у Конституції записано, що держава забезпечує безоплатне навчання на рівні вищої освіти на конкурсній основі, відповідно це означає, що система бюджету, де держава оплачує стовідсоткову вартість, залишиться у будь-якому випадку на всі спеціальності.

«Питання в тому, скільки буде бюджетних місць. Наприклад, в одному році ми бачимо, що бюджетних місць на ту чи іншу спеціальність потрібно більше, тоді грантів буде менше, або навпаки. Або за підсумками навчального року ми бачимо, що можна більше коштів розподілити по вступниках, але тоді буде менше місць на бюджетну форму. Це і має врегулювати законопроєкт №10399. Мова про співіснування двох систем, про те, що найздібніші студенти отримуватимуть бюджетні місця, а отже стовідсоткову оплату здобуття вищої освіти. Але питання в тому, який сенс ми вкладаємо у слово «найздібніші», скільки буде таких бюджетних місць», – сказав Винницький.

Він також зауважив, що масовий запуск грантової системи дозволить надати більшій кількості студентів державну підтримку через систему співфінансування.

«Хочу зазначити, що система державного замовлення, так як вона існує тепер, є незмінною з 1937 року. Тобто система майже 100 років не змінювалася. Це жахає. Тепер змінити її кардинально, революційно небажано, бо люди звикли до певного алгоритму. Тому перший крок до змін – цьогорічний пілот із грантами, наступне – гранти на магістратуру. Після завершення бойових дій, імовірно буде зменшення бюджетної частини, хоча вона залишиться, і збільшення грантової частини. Але це відбуватиметься еволюційно, і ми прийдемо до більш справедливої системи фінансування вищої освіти», – наголосив заступник міністра.

Читайте також: