uk

Україна може збільшити кількість спільних міжнародних експедицій в Антарктиц

Нові проєкти міжнародної співпраці для станції «Академік Вернадський» та судна «Ноосфера» обмін досвідом з популяризації антарктичних досліджень – на цих ключових питаннях зосередила роботу українська делегація під час 36-го засідання Ради керуючих національними антарктичними програмами (КОМНАП).

Подія проходила минулого тижня в місті Буенос-Айресі (Аргентина)🇦🇷. До заходу долучилися 176 представників із 33 національних антарктичних програм, зокрема фахівці НАНЦ від України.

На робочій групі з регіонального співробітництва (Антарктичний півострів)🇦🇶 наша делегація представила план логістичних операцій 30-ї Української антарктичної експедиції на літній сезон 2024-2025 років і запросила інші країни до співпраці на базі станції «Академік Вернадський» та судна «Ноосфера».

Така взаємодія дозволяє оптимізувати матеріальні ресурси для експедицій та використати заощаджені й отримані від партнерів кошти на розширення програми досліджень. Нагадуємо, що вже три роки триває успішна співпраця Української та Польської антарктичних програм, і нині її планують продовжити.

💬Українські пропозиції викликали значний інтерес, і після робочої групи відбулося те, заради чого засідання КОМНАП намагаються проводити офлайн, – низка двосторонніх перемовин з потенційними партнерами. Без їхньої згоди поки не можемо повідомити подробиці, але схоже, що міжнародних проєктів на “Вернадському” та “Ноосфері” суттєво побільшає», – поділився директор НАНЦ Євген Дикий.

Також під час окремого семінару наші представники розказали, що робить Україна для популяризації антарктичних досліджень. Цей досвід був високо оцінений іншими учасниками, а українці дізнались цікаві та ефективні практики іноземних колег.

У вільний час наша делегація зустрілася з українською діаспорою – місцевим осередком товариства «Просвіта» @aucPROSVITA. Днями ця організація відсвяткувала 100-річчя своєї праці в Аргентині. Багато українців і українок, яких об’єднала «Просвіта», є нашими співвітчизниками в четвертому чи п’ятому поколінні, але вони зберігають українську мову та культуру, виступають адвокатами України в Аргентині й формують позитивний образ українців в аргентинському суспільстві.

Представники НАНЦ домовилися з «Просвітою» про спільні заходи, зокрема, поширення в Аргентині фотовиставки про Україну в Антарктиді та організацію кількох онлайн-лекцій зі станції «Вернадський» для місцевої української молоді.

Читайте також: