uk

Розподіл держзамовлення на аспірантів відбувся за новою моделлю

Для розподілу державного замовлення на підготовку аспірантів між закладами вищої освіти цього року в МОН застосували новий підхід.

Про це повідомив заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький.

За його словами, для визначення кількості бюджетних місць на третьому рівні вищої освіти у кожному закладі, за кожною галуззю було враховано потенціал наукового керівництва штатними науково-педагогічними та науковими працівниками в певній галузі знань, кількість успішних захистів дисертацій докторів філософії в певній галузі знань за минулий рік.

Ще одним критерієм стала кількість науково-педагогічних та наукових працівників закладу вищої освіти, які працюють за основним місцем роботи не менше шести місяців і мають не менше п’яти наукових публікацій у періодичних виданнях, які на час публікації було включено до наукометричних баз Scopus або Web of Science Core Collection.

Також окремо враховувалося місце закладу вищої освіти у рейтингах QS World University Rankings, The Times HE World University Rankings чи Шанхайський рейтинг (загальних або галузевих).

Винницький повідомив, що в майбутньому критеріальний підхід до розподілу бюджетних місць буде вдосконалюватися з метою концентрації ресурсу аспірантів саме у тих закладах вищої освіти, у яких найбільший науковий потенціал і найкращі перспективи забезпечення якості освіти на третьому рівні.

Як відомо, у минулі роки бюджетні місця в аспірантуру розподілялися між ЗВО на базі запитів самих закладів.

Читайте також: