uk

СНАУ та The HALO Trust об’єднали зусилля для відновлення постраждалих ґрунтів України

Сумський національний аграрний університет /Sumy Agrarian University /СНАУ та міжнародна організація The HALO Trust уклали договір про науково-технічне співробітництво спрямоване на відновлення ґрунтів на територіях, що постраждали від бойових дій. Про це повідомили на сайті університету.

Відповідно до підписаного договору, СНАУ буде відповідати за проведення широкого аналізу ґрунтів, які відібрані на територіях, що постраждали від бойових дій. На основі отриманих результатів університет надаватиме рекомендації щодо подальшої ремедіації та відновлення цих територій. Всі роботи проводитимуться на базі центру колективного користування науковим обладнанням з новітніх агротехнологій «Лабораторія екологічного землеробства та природокористування».

З перших днів війни СНАУ активно займається дослідженням та відновленням ґрунтів, які зазнали впливу військових дій. Значна частина цих досліджень виконується у співпраці з фахівцями Королівського аграрного університету (Великобританія). Науковці СНАУ неодноразово підвищували свою кваліфікацію на базі цього закладу освіти, а також у Бернському університеті прикладних наук (Швейцарія).

The HALO Trust, найбільша міжнародна некомерційна організація, що спеціалізується на знешкодженні мін та вибухонебезпечних боєприпасів, працює у 30 країнах та територіях світу вже понад 35 років. В Україні компанія діє з 2015 року, після повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року її діяльність стала ще більш важливою. Міни, касетні боєприпаси та інші вибухонебезпечні предмети становлять нагальну гуманітарну загрозу для країни. Сьогодні The HALO Trust працює у Київській, Чернігівській, Сумській, Харківській, Миколаївській та Херсонській областях, забезпечуючи не лише розмінування, але й навчання місцевих громад з безпеки під час поводження з вибухонебезпечними залишками війни.

Співпраця між СНАУ та The HALO Trust є важливим кроком у відновленні екологічної стабільності України. Завдяки об’єднанню наукових досягнень і досвіду у сфері розмінування, ці організації сприятимуть якнайшвидшому відновленню постраждалих територій та забезпеченню їхньої безпеки для місцевого населення.

Читайте також: