uk

У МОН очікують на 25 тисяч вступників в аспірантуру

У Міністерстві освіти і науки очікують, що участь у конкурсі на бюджетні місця в аспірантуру візьмуть до 25 тисяч вступників.

Про це повідомили в освітньому відомстві у відповідь на запит LIGA.net.

Зокрема, у МОН переконані, що підняття прохідного бала для ЄВІ дозволило «відсіяти» значну частину вступників призовного віку, адже за попередніми даними, вступати в аспірантуру планувало до 140 тисяч осіб.

За статистикою, наданою директором УЦОЯО Тетяною Вакуленко, з-понад 267 тисяч вступників, які були зареєстровані для складання ЄВІ, результат понад 160 балів за тест ТЗНК, який дозволить брати участь у вступі в аспірантуру, отримали трохи більше 55 тисяч вступників у магістратуру та аспірантуру разом.

При цьому майже третина зареєстрованих на ЄВІ вступників взагалі не з’явилась на іспит. Можна припустити, що переважна більшість серед таких абітурієнтів – вступники в аспірантуру, які планували вступати на контракт.

Як відомо, на старті вступної кампанії у 2024 році МОН скасувало вступ в аспірантуру на контракт за денною формою навчання, а пороговий бал за блок ТЗНК єдиного вступного іспиту був підвищений до 160 балів.

Водночас кількість бюджетних місць для здобуття ступенів доктора філософії або доктора мистецтва була збільшена до 7 тисяч.

Читайте також: