uk

Наперекір війні: переможці українсько-швейцарського конкурсу виконають амбітні фундаментальні дослідження

У жовтні 2023 року Національний фонд досліджень України спільно зі Швейцарським національним  науковим фондом (SNSF) оголосили про запуск спільного конкурсу проєктів з виконання наукових досліджень і розробок «Українсько-швейцарські спільні дослідницькі проєкти: Конкурс 2023», інформує НФДУ.

Конкурс було розроблено з метою дати можливість ученим, які працюють в Україні,  виконати амбітні дослідження у будь-якій галузі науки разом зі швейцарськими науковцями. Конкурс був тематично відкритим для фундаментальних досліджень. Віталися також міждисциплінарні спільні проєкти. 

В ході конкурсу НФДУ і SNSF отримали заявки на виконання досліджень з найбільш важливих проблем розвитку науково-технічного, соціально-економічного, суспільно-політичного, людського потенціалу для забезпечення конкурентоспроможності України у світі та сталого розвитку суспільства і держави.  

На старті конкурсу бюджет передбачав фінансування орієнтовно 10 спільних проєктів. Потім їх число зросло до 15. Після розгляду проєктів Швейцарський фонд знову збільшив бюджет: було вирішено профінансувати роботу 20 команд, у яких працюватимуть 80 українських дослідників.  

Швейцарські колеги неодноразово висловлювали свою повагу і захопленість українськими колегами, зауважуючи, що рівень поданих на конкурс проєктів є дуже високим. 

За географією, українські команди представляють і схід, і центр, і захід країни. Два колективи, попри російські обстріли, продовжують роботу у Сумах, одна команда працює у прифронтовому Харкові. Серед переможців також команди Києва, Львова, Ужгорода. 

Швейцарію представляють команди Лозанни, Женеви, Базеля, Берна, Цюриха, Вінтертура, Вюренлінгена, Дюбендорфа, Лугано, Санкт-Галлена. 

Процедура оцінювання проєктів та визначення переможців конкурсу була нестандартною для НФДУ.  

Зовнішніх експертів призначали спільно SNSF та комісія конкурсу НФДУ. Експерти оцінювали наукову якість проєктів. На кожну заявку було отримано щонайменше три висновки експертів. Кожен експерт проводив експертизу лише однієї заявки.  

Окремо було створено панель з оцінювання, яка також складалася з членів, запропонованих SNSF та НФДУ. До неї увійшли видатні діючі науковці з України, Швейцарії та інших країн. Спільна панель оцінювала та рейтингувала заявки на основі експертних висновків. 

За результатами рейтингування 17 проєктів-переможців було визначено автоматично. А ось наступні 8 заявок були однаково сильні й важливі. Тому 3 останні проєкти обрали за допомогою жеребкування (random selection). Детальніше про процедуру за посиланням: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/2330443X.2022.2086190  

«Хочу наголосити,  що науковці були повністю вільні у виборі тем, – підкреслив голова НФДУ Станіслав Вільчинський. – Тематика проєктів дуже широка,  від вивчення фізики елементарних частинок, компактних галактик, хвороби Альцгеймера до дослідження змін земного покриву, що особливо важливо для розуміння наслідків бойових дій. Список переможців свідчить, що українські вчені продовжують працювати наперекір війні і виконують проєкти світового рівня». 

Роботу і українських, і швейцарських команд фінансуватиме Швейцарський національний науковий фонд. Загальний бюджет конкурсу складає 7,6 мільйонів швейцарських франків, на фінансування роботи українських вчених з них буде виділено 2,7 мільйонів.  

Висловлюємо щиру вдячність Швейцарському національному науковому фонду за підтримку українських вчених у найскладніший для нашої країни час. Бо ж найважливіша цінність такої співпраці – у солідарності, «відчутті ліктя», розумінні, що у складну хвилину колеги з інших країн прийдуть на допомогу.  І найбільшою доданою вартістю конкурсу стало формування сильних українсько-швейцарських команд. Впевнені, що конкурс переросте у плідне й довготривале співробітництво і для дослідників, і для наших установ.  

НФДУ планує подальшу співпрацю зі Швейцарським національним науковим фондом. Впевнені, що результати цієї співпраці будуть важливі для людей, економіки обох країн і розвитку науки. д

Читайте також: