uk

Викладачки НаУКМА представили дослідницькі проєкти зі збору свідчень українсько-російської війни

Оксана Хом’як та Анна Прохорова взяли участь у роботі Третього літнього інституту «Свідчення війни в України» у Вроцлаві. Цього року НаУКМА став партнером заходу в межах співпраці з University of Alberta та Canadian Institute of Ukrainian Studies, повідомили у навчальному закладі. Серед організаторів події також були Lunds universitet, Українська Асоціація Усної Історії / Ukrainian Oral History Association та Polskie Towarzystwo Historii Mówionej.

Викладачки представили власні дослідницькі проєкти зі збору свідчень українсько-російської війни.

Проєкт Оксани Хом’як «Голоси російсько-української війни» сфокусований на записі спогадів про російську окупацію та повсякденне життя в Збройних силах України. Натомість ціль Анни Прохорової полягає у записі лонгітюдних усноісторичних інтерв’ю з учасниками історичних подій, які наразі й далі продовжують боротьбу за свободу України.

Під час заходу фахівці із студій геноциду, усної історії, антропології та права дискутували щодо питання кваліфікації злочинів РФ, скоєних в Україні, та можливостей використання зібраних свідчень для відновлення справедливості.

Оксана Хом’як: «Завдяки насиченим обговоренням, наша робота особисто для мене набула нових сенсів, адже зібрані свідчення можуть бути використані і в юридичному полі. Це була унікальна нагода поставити питання соціологині Габріель Розенталь, авторці методології біографічного наративного інтерв’ю, якою послуговуються вже кілька поколінь усних істориків, зокрема і для документування війни в Україні».

Анна Прохорова: «Такі події надзвичайно цінні можливістю віднайти відповіді на виклики у дослідженнях нашої війни з неочікувано різних перспектив: юридичної, мистецької, екологічної тощо, а також здобутими горизонтальними зв’язками для подальшої співпраці».

Запис виступів ключових спікерів можна переглянути за покликанням: https://bit.ly/47eVKEa

Читайте також: