uk

Науковець проведе лекцію про кримськотатарський національний рух

Ккандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту історії України Національної академії наук України Олег Бажан запрошує на лекцію “Спротив імперії: кримськотатарський національний рух за повернення на історичну Батьківщину (1940-1980-ті рр.)”. Про це ідеться у повідомленні Інституту історії України НАН України.

Автор розповість про становлення кримськотатарського національного руху в другій половині 1950-х років, детально зупиниться на формах і методах боротьби його активістів за повернення на історичну батьківщину, а також на способах протидії зазначеним процесам з боку владних структур та радянських спецслужб.

Лектор є упорядником науково-довідкового видання “Хроніка кримськотатарського національного руху (1940–1980-ті роки)”(Науково-довідкове видання. Упоряд. О. Г. Бажан. К.: Інститут історії України НАН України, 2024. 72 с). У цьому виданні зібрано маловідомі факти, почерпнуті з різноманітних джерел, що висвітлюють історію кримськотатарського національного руху в другій половині 1940-х –1980-х рр.

Ознайомитися із виданням можна за посиланням http://resource.history.org.ua/item/0018179

Проєкт “Bilgi ve medeniyet – halqnıñ hazinesi. Знання та культура – скарбниця народу” підготовлено за підтримки Українського культурного фонду в межах конкурсної програми Культура. Регіони. Позиція Українського культурного фонду може не збігатися з думкою авторського колективу. Зміст роботи не є офіційною позицією Українського культурного фонду.

Коли: 9 вересня о 18:00

Де: платформа Zoom

Читайте також: