uk

Про методику атестації, відкриту науку і нові конкурси НФДУ

4-5 вересня відбулося відкрите засідання президії Ради проректорів, на якому взяли участь (наживо та онлайн) понад 140 учасників – проректорів ЗВО України та начальників науково-дослідних частин. Інформація про це розміщена на сайті Ради.

Участь у засіданні, зокрема, взяли заступник міністра освіти і науки України Денис Курбатов, виконавча директорка НФДУ Ольга Полоцька, виконавча директорка Харківського ІТ Кластера Ольга Шаповал, представники Міністерства освіти і науки України Григорій Мозолевич, Юлія Глушковська, Ірина Касовська, Марія Краснощок.

Під час зустрічі Денис Курбатов доповів про стратегічні напрямки розвитку науки в Україні (лінк на презентацію: https://docs.google.com/…/1T5qgIXpG0mrof6VugYwc…/edit… ).

Ольга Полоцька розповіла про наукові проєкти, які фінансує фонд. На сьогодні частки фінансування (інтегрального за весь час існування НФДУ) становлять: ЗВО – 45%, НАН України – 53, інші – 2%.

Виконавча директорка Kharkiv IT Cluster Ольга Шаповал говорила про необхідність узгодження взаємодії у системі «Освіта-Наука-Бізнес». На її думку, досвід Харківського ІТ Кластера потрібно розширювати на всю Україну.

Проректор НУ «Львівська політехніка» Іван Демидов поділився досвідом розвитку інноваційної інфраструктури на базі ЗВО. Зазначу, Рух у цьому напрямку визначено МОН України як стратегічний. Але залишається багато проблем юридичного характеру, які треба розвʼязати, щоб створити передумови для повноцінного розвитку приватно-державного партнерства у державі.

Проректор Сумського державного університету Анатолій Чорноус розповів про практики розвитку ЦКК НО та досвід посилення наукової діяльності в умовах повномасштабної війни.

Проректор ХНУ імені В. Н. Каразіна Антон Пантелеймонов акцентував увагу на ролі і проблемах сучасних класичних університетів та загальної проблеми набору та підготовки кадрів за природничими науками.

Директор Директорату розвитку науки Григорій Мозолевич розповів про політику відкритої науки (http://surl.li/zifyjl) і особливості політики атестації ЗВО та наукових установ (http://surl.li/kdeset ).

Від Ради молодих учених виступила Анастасія Сімахова, яка говорила про досягнення Ради і проблеми, які стоять перед молодими ученими України. Серед ідей, які вирішено імплементувати на державному рівні – змінити підхід до визначення поняття «молодий учений», узявши за основу досвід Нідерландів, та звернутися до НФДУ з проханням організувати конкурс та індивідуальний ґрант виключно для молодих учених.

Детальніше можна прочитати за лінком: http://surl.li/apmafq

Читайте також: