uk

Науковиці ХПІ представили на міжнародній конференції з атомної енергетики свої дослідження

Магістрантка Емілія Саприкіна та аспірантки Юлія Гадаєва і Валерія Кірючкова Навчально-наукового інституту механічної інженерії і транспорту НТУ «ХПІ» стали учасницями Міжнародної наукової конференції «Атомна енергетика – безвуглецеве майбутнє Європи». Молоді науковиці Харківського Політеху відвідали пленарні секції «Декарбонізація енергетичного балансу ЄС та Чехії», «Життєвий цикл атомної електростанції», «ММР – джерела енергії майбутнього» форуму, ідеться у дописі вузу. Вони також прослухали доповіді відомих фахівців МАГАТЕ, Міністерства промисловості та торгівлі Чехії, представників компаній ČEPS, NucAdvisor, EDU II, Doosan Škoda Power, ŠKODA JS, ÚJV Řež, KHNP тощо, відвідали тематичну виставку. У вестибюлі факультету машинобудування Західночеського університету в Пльзені (Чехія) магістрантка та аспірантки ХПІ мали можливість дослідити, чи є ядерна енергія безпечною, екологічною та корисною.

Українки взяли участь у конкурсі студентських робіт на ядерну тематику, де наживо представили свої дослідження у форматі постерних презентацій. Так, науковий проєкт магістрантки Юлії Гадаєвої був присвячений потенціалу безпілотних літальних апаратів у підвищенні безпеки ядерних обʼєктів, що є надзвичайно актуальним у світлі сучасних технологічних викликів. Зі свого боку Валерія Кірючкова розповіла про свої дослідження екологічних аспектів впливу ядерної енергетики під час війни, зробивши акцент на важливості мінімізації екологічних ризиків під час використання ядерної енергії у воєнний період. А аспірантка Емілія Саприкіна презентувала розробку технологій та підходів, які дозволять забезпечити надійне й екологічно безпечне використання енергетичних ресурсів. Основною метою цієї наукової роботи було створення енергетичних систем, які будуть витривалими до зовнішніх впливів: природніх катастроф, техногенних аварій чи кіберзагроз, а також відповідатимуть високим екологічним стандартам. Важливість та перспективність досліджень молодих науковець Харківського Політеху, особливо в аспекті екологічних викликів, привернула значну увагу міжнародної наукової спільноти.

Молоді вчені Навчально-наукового інституту механічної інженерії і транспорту НТУ «ХПІ» вже другий рік поспіль беруть участь у конференції в рамках програми «Ядерні дні». Для них це не лише можливість презентувати результати своїх досліджень, а й унікальний шанс зміцнити міжнародні зв’язки та обмінятися досвідом з фахівцями світового рівня.

Міжнародна наукова конференція «Атомна енергетика – безвуглецеве майбутнє Європи» відбулася 12-13 вересня 2024 року. Її організатором виступив факультет машинобудування Західночеського університету в Пльзені (Чехія) у співпраці з генеральним партнером Škoda JS та асоціацією CENEN (Чеська мережа ядерної освіти). Форум став важливим кроком у професійному розвитку молодих науковців та підтвердив значення ядерної енергетики у формуванні сталого майбутнього.

Захід пройшов у рамках щорічної програми «Ядерні дні» (Nuclear Days 2024), яка об’єднала провідних вчених, інженерів та фахівців з різних країн, надаючи можливість обмінятися досвідом та обговорити найсучасніші тенденції в галузі. Центральною темою цьогорічного форуму став пошук оптимальних шляхів розвитку ядерної енергетики, особливо з акцентом на екологічну безпеку та інноваційні рішення, здатні забезпечити сталий розвиток галузі.

Читайте також: