uk

Інститут мовознавства імені O.O.Потебні НАН України анонсував лекцію про мову та мовну політику

 Яка мовна ситуація й суспільно-політичний контекст в Україні на початку ХХІ ст.? Наскільки важливими стали державні інститути — суб’єкти мовної політики: Уповноважений із захисту державної мови та Національна комісія зі стандартів державної мови? Яка роль медіа як суб’єктів мовної політики? У лекції йтиметься й про досягнення Національної комісії зі стандартів державної мови, перспективи її діяльності у співпраці з науковою спільнотою задля збереження й розвитку державної мови, а також про завдання мовної політики як важливого чинника державницької ідеології та орієнтира практичних дій, спрямованих на зміцнення мовного кордону України, розширення українськомовного середовища та посилення позицій української мови у світі.

Про це ідеться у дописі у Фейсбуці Інституту мовознавства імені O.O.Потебні НАН України.

Лектор — Тарас Кремінь. Політик, літературознавець, голова Миколаївської обласної ради VI скликання, народний депутат України VIII скликання. Уповноважений із захисту державної мови. Кандидат філологічних наук (2005), доцент (2007). Автор та співавтор 180 законодавчих ініціатив, 44 з яких стали чинними актами, зокрема «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Працює в галузях теорії та історії літератури, сучасного літературного процесу, історичного і літературного краєзнавства, соціолінгвістики, мовної ідеології та політики. Надрукував понад 100 розвідок з історії української літератури Х–ХХІ ст., серед них монографії з історичного та літературного краєзнавства, посібники з української мови. Лауреат премії Кабінету Міністрів України «За внесок молоді у розбудову держави» («за творчі досягнення») (2004), всеукраїнських премій імені І. Огієнка (2020), Д. Нитченка (2022).

Лекторка — Юлія Чернобров. Кандидат філологічних наук, голова Національної комісії зі стандартів державної мови. Захистила дисертацію на тему «Формування синтаксичної термінології в українському мовознавстві ХІХ — І половина ХХ ст.». Авторка понад 40 наукових і навчально-методичних праць. Коло наукових інтересів — історичне термінознавство, історія термінографії, мова українських масмедіа періоду російсько-української війни.

Читайте також: