uk

МАН: хто представлятиме Україну на WYEC

6 вересня у коворкінгу Ukrainian Future — бізнес-інкубатору Малої академії наук — уперше відбувся національний конкурс інноваційних бізнес-проєктів NYEC (National Youth Entrepreneurship Challenge), переможці якого візьмуть участь у фіналі світового змагання WYEC, що відбудеться 21 листопада в Нью-Йорку.

За право безплатно поїхати в Америку на всесвітній конкурс (для 1-го місця передбачена можливість виграти 5 тисяч доларів на розвиток бізнес-ідеї, для 2-го і 3-го — відвідати сайд-івенти WYEC) змагалися 19 молодіжних стартапів, які набрали найвищі бали на фінальному пітчі літнього табору з підприємництва BizCamp.

Серед них — цікаві бізнес-ідеї (а надто — враховуючи, що стартаперам — від 15 до 18 років), як-от система захисту дрона при аварійному падінні, мобільна гра для ментальної підтримки дітей, постраждалих від війни, безлопатевий вітрогенератор як альтернативне екологічне джерело енергії, каркасний екзоскелет активного типу з підіймальною вагою до 660 кг, додатковий спосіб фізичного захисту людей та майна у будівлях від уламків ракет і дронів тощо.

Перед оголошенням переможців до стартаперів через онлайн-зв’язок звернувся зі штаб-квартири ЮНЕСКО в Парижі президент МАН Станіслав Довгий. Він привітав юних винахідників з участю у національному відборі й зауважив, що команда МАН понад 10 років працювала над бізнес-інкубатором, вибудувала цілу систему виховання підприємництва та підтримки винахідників, налагоджувала процес, як від теоретичної складової перейти до практичної реалізації. «Нам важливо залучити інвестиції — щоб кожен проєкт закінчився конкретним виробом, який потрібен сьогодні нашій державі, — наголосив президент МАН. — Мені дуже приємно, що сьогодні маємо 19 проєктів, які розв’язують широкий спектр проблем».

До експертного журі, яке оцінювало проєкти, входили керівниця бізнес-інкубатора Ukrainian Future Ірина Бистрова, експерт з питань фандрейзингу Василь Матей, тренерка-методологиня освітніх програм та інтерактивних SCORM-курсів Наталія Сидорко, гендиректор консалтингової компанії з кібербезпеки 10Guards Віталій Якушев та експертка у банківському інвестиційному бізнесі Вікторія Федорченко. За словами членів журі, у виборі переможців вони керувалися чітко розробленими критеріями й балами («Жодного суб’єктивізму, тільки математика, СТЕМ-підхід»).

Кращим із кращих став стартап-проєкт OUTEX — застосунок для спорту та реабілітації, в якому штучний інтелект самостійно коригує виконання вправ. Його співзасновниця Юлія Ткаченко — випускниця МАН, ще школяркою писала наукові роботи з фізики, досліджувала безпілотники, розробила радіолокаційну станцію для військових, брала участь у кількох міжнародних конкурсах, на одному з яких отримала золоту медаль. Тепер 18-річна науковиця вивчає економіку в Києво-Могилянській академії та створює свій стартап.

«Ідея розвивалася поступово, — розповідає Юлія. — Мої друзі-кофаундери, які зі мною розробляють цей проєкт, активно займаються спортом, тому ідея почалася саме з них. А потім я запропонувала коригувати ще й реабілітацію. Бо мала декілька травм колін і було важливо не травмувати себе неправильним рухом. Активне розроблення проєкту почалося близько року тому, ми розробляли дизайн застосунку, брендбук, бізнес-модель. Дізналася, що в Ukrainian Future є програма розвитку бізнес-проєктів і вирішила подати сюди наш стартап, відтоді розвиваємо його разом з консультантами».

Друге місце посів проєкт PhAInix — система протоколів зміни зв’язку дрона на льоту. Інакше кажучи, пристрій, що убезпечує дрони від впливу ворожих засобів радіоелектронної боротьби. Керівник проєкту — 16-річний Вадим Добровольський зі Сквири Київської області. Його батько — ветеран війни, до поранення був оператором дронів. «Тому, долучившись до МАН, я вирішив розробляти технологічні вироби для Сил оборони, — каже хлопець. — Пристрій прикріплюється до безпілотника і може змінювати частоти кожного разу, як на нього щось діє. І дрон продовжуватиме політ незалежно від будь-яких умов». Пристрій невеличкий, він може приєднуватись до всіх типів дронів і коштує від 100 до 300 доларів залежно від комплектації або кількості частот). робота зайняла десь півтора року, враховуючи прототипи й тестування. Тепер у планах — вдосконалення пристрою та виведення його на український і міжнародний ринки.

На третьому місці — проєкт Bear Band. «Це персональний консультант по здоров’ю, — розповідає керівниця проєкту, 18-річна Амелі Іченська. — Він складається з унікального браслета, мобільного додатку та нейронної мережі, яка повністю натренована і робить висновки саме про ваше здоров’я, попереджає про захворювання ще до появи перших симптомів. Я сама часто хворію, тому почала цікавитися неінвазивною діагностикою. Розроблення тривало майже чотири роки.

Спочатку була сама, поступово створила команду. Оскільки я нині в Лондоні, то маю можливість бути на різних стартап-івентах і бачити, як розробляються технології. Сьогодні ми тестуємо наш браслет. Планую, що наступного року почнемо робити персональні браслети для перших користувачів».

Автори ще кількох стартап-проєктів отримали «заохочувальні призи» — сертифікати на участь в Business Incubation Program і тепер зможуть розвивати свої інноваційні ідеї як резиденти Ukrainian Future, маючи доступ до необхідної інфраструктури, разом з фахівцями та експертами бізнес-інкубатора МАН.

«Попри те, що NYEC офіційно має лише трьох фіналістів, — каже керівниця бізнес-інкубатора Ірина Бистрова, — кожна молодіжна команда, яка вийшла у фінал, уже є переможцем. Під час підготовки до відбору учасники отримали доступ до унікальних методик та експертів Ukrainian Future, які мають досвід створення успішних кейсів у всьому світі. Досвід участі у конкурсі такого рівня — справді унікальний, і є реальним кроком на шляху до успішного стартапу».

Підготувала Наталія КУЛИК

Газета “Світ”, №35-36, вересень 2024