uk

Михайло Згуровський — почесний доктор університету Драгоманова 

Михайло Захарович Згуровський — академік НАН України та НАПН України, іноземний член-кореспондент Австрійської академії наук, доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки й техніки України, тричі лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, лауреат премій НАН України імені Віктора Глушкова (1994), Володимира Михалевича (2004), Сергія Лебедєва (2020), премії Кабінету Міністрів України (2023), багаторічний ректор  КПІ ім. Ігоря Сікорського,  міністр освіти України (1994–1999 р.р.), член багатьох українських та зарубіжних наукових товариств, нині —  голова Української Ради Миру став почесним доктором Українського державного університету імені Михайла Драгоманова.

Рішення про присвоєння цього звання Михайлу Згуровському ухвалила Вчена рада університету Драгоманова «за видатні заслуги у розвитку освіти, науки і культури, за суспільно значимий вклад у розвиток державного будівництва», зокрема сприяння розвитку університету, посилення його ролі та зміцнення авторитету. Мантію та диплом почесного доктора Українського державного університету Михайлу Згуровському вручив голова Вченої ради та ректор університету Віктор Андрущенко.    

На церемонію зібралися члени Вченої ради — як і належить, у мантіях, викладачі, студенти, почесні гості. Національний заслужений академічний український народний хор України імені Григорія Верьовки, запрошений на церемонію, відкрив урочисте засідання, заспівавши  старовинний гімн студентів «Гаудеамус». І потім упродовж церемонії ще кілька разів  підтримував урочисте дійство піснею.

Михайло Згуровський, котрий поповнив славну когорту почесних докторів вишу, серед яких і три перші президенти України, Нобелівські лауреати, видатні вчені та державні діячі з багатьох країн світу подякував за довіру та визнання і пообіцяв «з великою відповідальністю носити звання почесного доктора, віддаючи свої знання та досвід на благо спільного майбутнього».   

Кажучи про величезні виклики в економічній, соціальній та освітній сферах, з якими зіткнулася Україна під час військової агресії росії, Михайло Згуровський нагадав цитату, яку приписують німецькому канцлеру Отто фон Бісмарку: «Війни виграють учителі…». Перемоги у війнах і національному розвитку забезпечуються не тільки військовою силою, але й вихованням, освітою та знаннями, підкреслив Михайло Згуровський. «Тож у післявоєнний час роль педагогічних університетів України, методологічним центром яких є університет імені Драгоманова, стане ще важливішою: вчителі, виховані у цих закладах, стануть провідниками відродження країни», — зауважив він.

Пророчими є й слова Михайла Драгоманова про те, що «народ, який не знає свого минулого, не має майбутнього». «Наш народ добре знає своє важке і героїчне минуле, тому, здобувши свій суверенітет, він неодмінно побудує гідне майбутнє», — переконаний Михайло Згуровський. І в цьому майбутньому провідниками будуть виховані педагогами представники української інтелігенції.

Почесного доктора тепло привітали віцепрезидент НАН України Олег Рафальський,  перший заступник голови УРМ Валерій Цибух, академік НАН України Станіслав Довгий та інші присутні.