uk

Соціолог про українське суспільство в умовах війни: інтерв’ю професора Євгена Головахи

На платформі YouTube у програмі Національної академії наук України «Про науку компетентно» оприлюднено інтерв’ю академіка Володимира Семиноженка з директором Інституту соціології НАН України, д.ф.н., член-кореспондентом НАН України, проф. Євгеном Головахою.

Констатувавши, що гість як очільник головної соціологічної академічної установи занурений в наукові дослідження не тільки власного колективу, але й інших вітчизняних соціологів, ведучий для початку розмови попросив оцінити соціологічний «портрет» середнього українця. Відповідаючи, Євген Головаха запропонував оцінювати цього типового українця не тільки в соціологічному, але і в психологічному аспектах та у трьох часових вимірах: до війни, у перший рік війни і зараз.

Останнє перед широкомасштабним вторгненням опитування соціолог назвав щасливою нагодою, тому що воно було проведено у грудні 2021 року і відтак давало найсвіжіші передвоєнні дані. Потім в ІС НАНУ порівнювали ці показники з даними літа 2022 року і літа 2024 року. (Зазначимо, до речі, що всі ці і попередні опитування протягом 30 років ІС НАН України проводить за програмою «Український моніторинг», яка триватиме і надалі).

Як не дивно, наголосив фундатор «Українського моніторингу», порівняльний аналіз показує, що нині українці почуваються краще, ніж перед масштабним вторгненням в кінці 2021 року. Зокрема оцінка економіки українцями починалася 30 років тому від вкрай низьких 1.5%, десять років дуже повільно зростала усього лише до 3.7% у 2021 році, а цього року, незважаючи на втрати території і всі складнощі війни, їх оцінка економіки – 4.3%, (у 2022 році взагалі була найвищою – 4.7%).

Подібна картина і з оцінками влади. Сьогодні українці оцінюють владу помітно вище, ніж до вторгнення, хоча й дещо реалістичніше, ніж у 2022. Така ж тенденція і з оцінками усіх аспектів сьогодення. Сьогоднішнього українця Євген Головаха назвав суворим реалістом, який тверезо оцінює стан справ. Хоча коливання настроїв –

страху, сумнівів, оптимізму і т.п. соціологи помічають – це залежить від перебігу справ, особливо на фронті, бо живемо в режимі втрат.

А ось цінності українців значно стабільніші. Більше того, ми зафіксовано зближення геополітичних та лінгвокультурних уявлень мешканців різних регіонів України – більшість українців бачать наше майбутнє в Євросоюзі і НАТО, особливо вибуховий стрибок був у 2022 році, коли люди побачили, що собою являють окупанти – носії т.зв. «русского міра».

Для українців свобода – це дуже велика цінність.

Співрозмовники обговорили ще ряд актуальних проблем, які Євген Головаха проаналізував, спираючись на соціологічні дослідження не тільки провідного академічного інституту, який він очолює, а й інших вітчизняних колег.

Ведучий попросив гостя охарактеризувати ті непрості тенденції, які сприймає і по різному оцінює отой суворий реаліст-українець. На що соціолог наголосив: для зміни масових настроїв, збільшення оптимізму людей потрібні успіхи України – і військові, і економічні і управлінські. Тоді й побільшає оптимізму та й цінності українців зміцняться.

Коментуючи показник втоми суспільстві від війни – а він нині 17% – ведучий запитав, наскільки об’єктивними є оцінки соціологів. На що Євген Головаха, посилаючись, зокрема, на дослідження відомого вітчизняного соціолога Володимира Паніотто, підкреслив, що відверті відповіді опитаних на чутливі питання отримати можна, хоча й з невеликими відхиленнями, бо українці по-перше, практично не бояться відвертості, а, по-друге, у соціологів є свої методи перевірки правдивості і достовірності відповідей опитаних. Але обнадіює те. що більшість українців готові терпіти тяготи війни і тримаються.

Академік В.Семиноженко тепло подякував гостю за ґрунтовні відповіді, побажав успіхів соціологам, підкресливши важливість їх наукових досліджень, і висловив побажання зробити темою їх наступної зустрічі мрії та уявлення українців про майбутню Україну. Очільник головного академічного соціологічного інституту проф. Євген Головаха охоче підтримав і тему, і пропозицію наступної зустрічі.

Повністю див. тут: https://www.youtube.com/watch?v=oFQ9wvNDPWk

Читайте також: