uk

ХПІ провів Міжнародну конференцію за участю вчених із Німеччини і Польщі

У Харківському Політеху відбулася Міжнародна науково-технічна конференція «Проблеми інформатики та моделювання» (ПІМ-2024).

Варто додати, що Міжнародна конференція «Проблеми інформатики та моделювання» була заснована у 2000 році. Її першим організатором став НТУ «ХПІ», кафедра обчислювальної техніки і програмування (нині кафедра комп’ютерної інженерії та програмування). Перші 10 років вона проходила в Харківському Політеху. Починаючи з 2010 року співорганізатором конференції становиться Регіональний вищій навчальний заклад «Кримський гуманітарний університет» (м. Ялта), на базі якого вона проводиться протягом 5 років. З початку окупації Криму у 2015 році співорганізатором наукового форуму становиться Одеська національна академія звʼязку ім. А. С. Попова і місцем його проведення стала оздоровча база закладу вищої освіти «Електрон» у селищі Кароліно-Бугаз Одеської області. Починаючи з 2021 року та по теперішній час співорганізатором конференції є Державний університет «Одеська політехніка».

У 24-му науковому форумі взяли участь вчені з Німеччини, Еритреї, Польщі, Республіки Узбекистан та України. На конференцію було подано близько 100 доповідей від  понад двохсот учасників з більш ніж тридцяти закладів вищої освіти, компаній та підприємств.

У конференції «ПІМ-2024» взяли участь вчені з 16-ти міст України, Німеччини, Еритреї, Польщі та Республіки Узбекистан. Це: Штутгарт, Познань, Ташкент, Харків, Київ, Львів, Одеса, Запоріжжя, Краматорськ, Тернопіль, Хмельницький, Житомир, Кропивницький, Вінниця, Чернівці, Луцьк тощо.

Їх доповіді були присвячені питанням аналізу перехідних процесів в електричних колах механічного робота; аналізу експлуатаційної готовності електронної підсистеми дронів; нейронних мереж за умов імітаційного моделювання в машинобудуванні; моделювання та створення очисних комбайнів нового покоління для підземної виїмки тонких вугільних пластів; оптимізації параметрів числових реалізацій з використанням сурогатного моделювання тощо. Цього року свої доповіді на конференцію подали вчені з Дослідницького центру моделюючих технологій університету Штутгарта (Німеччина); Познанського університету природничих наук (Польща) і Національного дослідницького університету «Ташкентський інститут інженерів іригації та механізації сільського господарства» (Республіка Узбекистан).

Як наголосили організатори заходу, форум вкотре став чудовою можливістю для його учасників дізнатися щось нове у напрямку сучасних інформаційних технологій та моделювання, поділитися власним досвідом. Вони відзначили, що,  попри  військовий стан в Україні, кількість учасників конференції зростає.

Організаторами заходу виступили Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» та Національний університет «Одеська політехніка». Організаційний комітет наукового форуму очолив проректор з науково-педагогічної роботи НТУ «ХПІ» професор Магомедємін Гасанов. Конференція «ПІМ-2024» пройшла у змішаному форматі – онлайн та офлайн.

Читайте також: