uk

Шевченко єднає

На честь 190-річчя КНУ імені Тараса Шевченка в університеті презентували іміджевий проєкт «Шевченко єднає», ювілейне видання Шевченкового «Заповіту» мовами народів світу та Спілку випускників. Про це повідомляє Центр Комунікацій КНУ.

У заході взяли участь голова наглядової ради університету, Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, понад 20 представників дипломатичного корпусу, академічна спільнота КНУ.

Всупереч тяжким випробуванням, наш університет продовжує свою місію, захищаючи культурні та духовні цінності нашої держави, – зауважив ректор університету Володимир Бугров. — Шевченкова родина демонструє непохитну єдність і відданість ідеалам свободи – основі української державності та національної свідомості.

Вітальну промову виголосив і Руслан Стефанчук, який зазначив, що ідея об’єднання, яка є наскрізною для цього урочистого зібрання, є лейтмотивом існування української нації, якій не може знайти протидію агресор.

Іміджевий проєкт «Шевченко єднає», який було презентовано під час заходу, мав на меті показати багатогранність творчості Тараса Шевченка та відобразити символічну єдність різних країн через його слово. За словами проректорки з міжнародного співробітництва КНУ Ксенії Смирнової, ініціаторки проєкту, презентований відеофільм – «символічний жест підтримки й солідарності, в якому поезії Тараса Шевченка читають дипломати з різних країн. Їхній голос у фільмі – це не лише шана великому українському поету, а й підтримка боротьби за свободу і справедливість».

Як розповідають у КНУ, зйомки фільму тривали з березня 2024 року. Це була злагоджена спільна робота посольств, відділу міжнародних зв’язків, кафедри аудіовізуальних медіа й кафедри кіно- і телемистецтва ННІ журналістики КНУ та Центру комунікацій. Упродовж перегляду фільму учасники урочистої презентації мали змогу насолодитися звучанням Шевченка азербайджанською, арабською, в’єтнамською, іспанською, киргизькою, литовською, нідерландською, німецькою, португальською, румунською, словацькою, словенською, угорською, туркменською та, звісно, українською мовами. Кожен вірш доповнений оригінальною музикою, створеною спеціально для цього проєкту. Унікальні музичні треки поєднують мелодику української бандури з гармоніями та ритмами національних інструментів країн, мовою яких звучать вірші.

В рамках заходу відбулася презентація ювілейного видання «Заповіту» Тараса Шевченка мовами народів світу. Як розповіли в КНУ, це видання є символом ідей Шевченка, які знаходять відгук у серцях людей різних країн і культур. Як зауважила Ксенія Смирнова, у ННІ філології Університету вивчається понад 30 мов світу.

Також в рамках заходу було презентовано Спілку випускників КНУ, яка стане новою платформою для зміцнення зв’язків із глобальною спільнотою. За словами очільника спілки Олександра Гришка, низка факультетів уже створили свої об’єднання, які активно працюють над формуванням єдиної спільноти, також ці спілки стали «справжніми родинами, об’єднуючи випускників в потужний організм». Офіційну Спілку випускників КНУ засновано 31 травня 2024 року. На сайті Спілки (https://knualumni.club) можна дізнатися, як долучитися до неї, якими проєктами вона опікується тощо.

За інформацією Центру комунікацій КНУ

Читайте також: