uk

«Наука на колесах» викликала ажіотаж на Чернігівщині

Мандрівний музей науки продовжує велике турне прифронтовими містами України. Протягом двох тижнів інтерактивні наукові експонати дивували жителів Чернігова та Ніжина. Виставка викликала величезний ажіотаж. Попри обмеження на одночасну кількість відвідувачів з міркувань безпеки, її встигли побачити понад 1500 людей.

«Кількість охочих прийти на виставку значно перевищила наші очікування і наші можливості. Ми були обмежені площею приміщень і безпековими нормами. Тож приймали людей лише за попереднім записом. Хочу зазначити, що у Чернігові вже в перший день були набрані групи на весь період виставки в місті», — розповіла менеджерка мандрівних проєктів Музею науки Маргарита Кузьмінова.

На виставку до Чернігівщини привезли 12 мандрівних експонатів. Зокрема, обертовий стілець, прозоро-непрозоре скло, балансборд, магнітний міст, архітектурний конструктор-модель іглу та ін. Фаворитом відвідувачів став балансборд або лабіринт для вивчення відчуття рівноваги. Завдяки йому можна перевірити свій вестибулярний апарат і навіть виявити порушення в його роботі. До речі, у Музеї науки планують за допомогою балансборду провести дослідження — як стрес впливає на стан рівноваги людини. Для цього інтерпретаторки музею фіксують, скільки часу потрібно відвідувачам, щоб урівноважитись і пройти завдання на експонаті — провести кульку всередині лабіринту з початку до фінішу.

«Зараз в Україні — воєнний стан, і всі люди — і діти, й дорослі — перебувають у постійному стресі, у тривозі. Балансуючи на цьому експонаті, люди знаходять якийсь свій дзен і на певний час відключаються від якихось негативних емоцій», — каже відвідувачка виставки Вероніка.

Ідея турне «Наука на колесах» полягає в тому, щоб надати дітям у прифронтових регіонах майданчик для всебічного розвитку. Адже в умовах війни доступ до нових знань і освітніх можливостей суттєво ускладнився.

«Мандрівний музей науки — це програма компенсації освітніх втрат для регіонів, які особливо потерпають від війни. Ми забезпечуємо доступ до науково-пізнавальних можливостей. Ще метою проєкту є створення сприятливого психоемоційного середовища, яке підтримує розвиток дітей і допомагає їм легше проживати наслідки війни», — зазначив президент Малої академії наук України Станіслав Довгий.

Турне мандрівного музею науки продовжиться у Сумській, Полтавській, Одеській та Миколаївській областях. Для різних міст передбачені різні формати виставки.

«Ми сформували дві концепції мандрівного музею залежно від наближеності до зони бойових дій та розміру міста, в яке їдемо. Є велика мандрівна виставка і середня мандрівна виставка. До великої входить близько десяти експонатів, до середньої — три та наукове шоу. Середня виставка може бути розміщена одразу в укритті», — підкреслює директорка Музею науки Марія Дуброва.

Наразі графік мандрівного музею розписаний до кінця року. Мала академія наук планує розвивати проєкт «Наука на колесах» і продовжити його у наступному 2025 році.

Пресслужба НЦ МАН України

Читайте також: