uk

Вперше до керівного органу Європейської асоціації досліджень та освіти з комунікації увійшла представниця українського університету

26 вересня ECREA оголосила новий склад Виконавчої ради на 2024–2028 роки. Це сталося під час 10-ї Європейської конференції з комунікацій, яка тривала в Університеті Любляни (University of of Ljubljana) з 24-го до 27 вересня, повідомили в Національному університеті “Києво-Могилянська академія”.

Серед новообраних членів ради — викладачка Могилянської школи журналістики Дарія Орлова та доцентка цифрових медіа та суспільства Школи комунікацій при Дублінському міському університеті (Dublin City University) Тетяна Локоть, яка раніше працювала в Україні.

Дарія Орлова двічі брала участь у великій конференції з комунікацій, яку ECREA проводить що два роки, — у 2016-му і цьогоріч. У 2023-му Дарія стала секретарем Робочої групи ECREA з питань України, яка працює над інтеграцією українських науковців в європейський контекст. Зокрема група спільно з Українським інститутом медіа та комунікації провела кілька онлайн-семінарів для викладачів журналістики щодо членства в ECREA та участі в міжнародних наукових конференціях.

«Участь в роботі таких асоціацій як ECREA є невіддільною частиною діяльності дослідників, адже йдеться про перебування в академічній спільноті та її розбудову, розуміння та долучення до дискурсу, формування мереж, проєктів тощо. Українські медіадослідники здебільшого слабко представлені в таких міжнародних асоціаціях. Дається взнаки і брак фінансових можливостей університетів (оплата членських внесків, поїздок викладачів та дослідників на конференції), і брак міжнародних контактів, часто — брак розуміння академічної інфраструктури, мереж та правил, — каже Дарія. — Втім, ECREA дуже відкриті до українців, і після початку повномасштабного вторгнення скасували членські внески для українських інституцій та учасників. Також виділили кошти для тревел-грантів на цьогорічну конференцію, яка відбулась у Любляні. Така відкритість має стимулювати нас активніше інтегруватись в європейський академічний та дослідницький контекст».

На думку Дарії, представництво України в керівному органі ECREA може ще більше сприяти такій інтеграції, адже йдеться про участь у формуванні порядку денного роботи асоціації, донесення українського досвіду до колег з інших європейських країн, пошук можливостей для співпраці.

Новий склад Виконавчої ради ECREA обирали шляхом онлайн-голосування впродовж 24–26 вересня. Окрім Дарії та Тетяни, до ради увійшли дев’ять дослідників з Польщі, Італії, Нідерландів, Швеції, Великої Британії, Естонії, Фінляндії.

Читайте також: