uk

«СПАДЩИНА. MİRAS. THE HERITAGE»: в Україні з’явилося нове видання, присвячене спадщині кримських татар

4 жовтня в Скарбниці Національного музею історії України відбулася знакова подія — презентація книги «СПАДЩИНА. MİRAS. THE HERITAGE», присвяченої багатій культурі кримських татар. Це видання — результат об’єднаних зусиль українських та кримськотатарських дослідників, митців і громадських діячів, які спільно працювали, щоб зберегти і передати наступним поколінням багатство кримськотатарської культурної спадщини.

«СПАДЩИНА. MİRAS. THE HERITAGE — це не просто книга, це збереження культурної пам’яті. Під час російської агресії, коли спадщина Криму перебуває під загрозою, таке видання нагадує нам про важливість культурної різноманітності та боротьби за права корінних народів», — сказав заступник Міністра культури та стратегічних комунікацій з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко. 

Книга пропонує читачам унікальну можливість зануритися у світ кримськотатарської культури, ознайомитися з її історією, традиціями та мистецтвом. На сторінках видання представлені вишукані зразки ювелірних виробів, елементи традиційного одягу, вишивки та інші артефакти, що зберігаються у фондах Національного музею історії України та приватних колекціях.

«Культурна спадщина — це наша ідентичність, наша пам’ять. Кримські татари мають багату і давню історію, яка формувалася протягом століть. Все це фіксує нове видання», — сказала завідувачка філії «Скарбниця Національного музею історії України» Наталія Панченко.

Особливою цінністю видання є тексти, підготовлені одразу трьома мовами — українською, кримськотатарською та англійською. Це відкриває багатогранну спадщину кримськотатарського народу для ще ширшої аудиторії, долаючи мовні бар’єри.

Проект реалізується у співпраці з Есмою Аджієвою, головою кримськотатарської громадської організації «Алем», у рамках ініціативи «Сенси, що об’єднують», за підтримки Посольства Швейцарії.

Партнерами видання виступили Національний музей декоративного мистецтва України та Національна бібліотека України імені Володимира Вернадського НАН України. Окремі предмети, опубліковані у виданні були надані з приватних колекцій Есмою Аджієвою, Ельмірою Сеіт-Аметовою й Віталієм Проволовським.

Читайте також: