uk

НаУКМА імплементуватиме свій четвертий проєкт за фінансування Національного інституту охорони здоров’я США (NIH)

У співпраці з головними дослідниками з Медичної школи Бостонського університету, Бостонського медичного центру, Гарвардської школи громадського здоров’я, Школи громадського здоров’я Колумбійського університету та експертами Міжнародного благодійного фонду «Альянс громадського здоров’я» НаУКМА долучиться до епідеміологічної оцінки вживання психоактивних речовин та розробки підходів до запобігання йому серед людей, нещодавно переміщених через війну в Україні , пише Національний університет «Києво-Могилянська академія».

Цей інноваційний проєкт «Запобігання вживанню психоактивних речовин нещодавно переміщеними дорослими (SUPRA)» поєднуватиме епідеміологію з аналізом інтервенцій в умовах війни та імплементуватиметься в межах субугоди, підписаної з Бостонським медичним центром за фінансування Національного інституту з питань зловживання наркотиками (NIDA) Національного інституту охорони здоров’я США (NIH). І це вже четвертий потужний проєкт за фінансування Національного інституту охорони здоров’я США, який імплементуватиме чи співімплементуватиме НаУКМА.


Ґрунтуючись на потужній експертизі на рівні громад, зокрема роботі з постраждалими від військового конфлікту в Україні, Центр психічного здоров’я та психосоціального супроводу НаУКМА братиме активну участь в розробці та оцінці інтервенцій на рівні громад в Україні й допоможе з інтеграцією та адаптацією втручань до поточного контексту України. Всесвітньо відомий експерт у сфері психічного здоров’я, доктор Сергій Богданов, керівник Центру психічного здоров’я та психосоціального супроводу НаУКМА, який представлятиме НаУКМА в цьому проєкті, у співпраці з доцентом Бостонського університету Карстеном Лунцем та науковим експертом Гарвардського університету доктором Кімберлі Гук, також допомагатиме з навчанням інтервенціоністів і братиме участь у підготовці манускриптів за результатами дослідження. До роботи над манускриптами будуть залучені й молодші науковці НаУКМА. Доктор Богданов має потужний досвід і успішно реалізовані проєкти в галузі у співпраці з Університетом Джона Гопкінса (за фінансування USAID), Лондонською школою гігієни та тропічної медицини (за фінансування Wellcome Trust), а також досвід роботи ментором у межах проєкту Національного інституту охорони здоров’я США за фінансування Національного інституту психічного здоров’я (NIMH), присвяченого цій же ж проблематиці.