uk

Відбулася науково-практична конференція «Вимір якості життя хворих на шпальтах видань експериментальної і клінічної онкології: виклики і можливості»

3-4 жовтня 2024 року вперше в Україні відбулась трансдисциплінарна конференція «Вимір якості життя хворих на шпальтах видань експериментальної і клінічної онкології: виклики і можливості». Організаторами конференції виступили Інститут експериментальної патології, онкології і радіобіології (ІЕПОР) ім. Р.Є. Кавецького НАН України, ДУ «Інститут медичної радіології та онкології ім. С.П. Григор’єва НАМН України», ГО «Національна асоціація онкологів України» та ГО «Українське товариство дослідників раку».

У роботі науково-практичної конференції, яка проходила в офлайн та онлайн форматах, взяло участь понад 1000 науковців, клінічних онкологів, демографів, економістів, юристів та пацієнтських організацій.

Учасників конференції від імені Президента НАН України академіка НАН України Анатолія Загороднього привітав віцепрезидент НАН України академік НАН України В’ячеслав Кошечко, а від імені Верховної Ради України привітав народний депутат України Валерій Зуб.

У ключовій лекції керівник Центру колективного користування приладами «Молекулярна онкологія та біотехнологія» НАН України академік НАН України Василь Чехун розкрив значення сучасного ландшафту інноваційних технологій в оптимізації якості життя онкохворих. Науковець наголосив, що на певних етапах розвитку сучасної онкологічної науки були сподівання на  подолання хвороби. Великі надії покладали на відкриття онкогенів, розшифровку геному, досконале вивчення мікробіому. Натомість і дотепер онкологічні захворювання залишаються надзвичайно актуальною життєвою і соціально-економічною проблемою. У результаті аналізу даних літератури виявилося, що у понад 72% великих клінічних досліджень, навіть в наш час, питання якості життя онкопацієнтів та їхніх родин зовсім не розглядається.

Читайте також: