uk

У Києві обговорили готовність України до Європейського зеленого курсу і представили проєкт із кліматичної стійкості

4 жовтня 2024 року в Києві у гібридному форматі (офлайн і онлайн) відбулися події, знакові для України та країн Східного партнерства, – презентація проєкту «EU4ClimateResilience» і національна конференція «PROGRESS: Сприяння готовності до Зеленого курсу в країнах Східного партнерства», до яких долучилися, зокрема, й науковці Інституту економіки та прогнозування НАН України – установи-співорганізатора конференції. Інститут є членом консорціуму організацій, що реалізують міжнародний проєкт PROGRESS (Promoting Green Deal Readiness in the Eastern Partnership Countries) в Україні разом із Німецьким товариством міжнародного співробітництва (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ) й Організацією економічного співробітництва та розвитку (Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD). Для реалізації міжнародного проєкту PROGRESS також залучені Європейська бізнес-асоціація Молдови й організація REC Caucasus (Regional Environmental Centre for the Caucasus). У виконанні проєкту PROGRESS беруть участь чимало фахівців Інституту – працівники сектору галузевих ринків і сектору прогнозування розвитку паливно-енергетичного комплексу відділу секторальних прогнозів та кон’юнктури ринків, відділу форм і методів господарювання в агропродовольчому комплексі, відділу грошово-кредитних відносин. Керівником групи експертів від Інституту є провідний науковий співробітник сектору прогнозування розвитку паливно-енергетичного комплексу відділу секторальних прогнозів та кон’юнктури ринків кандидат технічних наук Олександр Дячук.

Захід об’єднав понад півтораста провідних науковців, експертів, представників українських і німецьких урядових установ, бізнесу та громадськості для обговорення важливих питань адаптації до кліматичних змін і стійкості до екологічних викликів. Учасники отримали цінні знання про адаптацію до змін клімату в сільському господарстві й секторах переробки агропродукції, зокрема експорту до Європейського Союзу. Особливу увагу було приділено вирощуванню, переробці, зберіганню та транспортуванню продукції плодоягідництва, а також обмінові знаннями про найкращі практики й рішення для впровадження політики і заходів Європейського зеленого курсу в Україні.

Регіональний проєкт PROGRESS, що його фінансує Федеральне міністерство довкілля, охорони природи, атомної безпеки та захисту прав споживачів Німеччини (Bundesministerium für Umwelt, Naturschutz, nukleare Sicherheit und Verbraucherschutz – BMUV) в межах Міжнародної кліматичної ініціативи (Internationale Klimaschutzinitiative – IKI), орієнтований на підготовку країн Східного партнерства (включно з Україною) до Європейського зеленого курсу. Він спрямований на адаптацію сільського господарства й інших секторів економіки до зміни клімату, нових екологічних вимог. Усе це сприятиме відновленню та сталому розвитку України.

Більше про подію за посиланням.

Читайте також: