uk

Вийшла нова книга доктора історичних наук Віктора Горобця

Вийшла друком книга «”Коровай свиного сала в пуд”. Розваги, частування, хвороби та шати в козацькій Україні» авторства завідувача сектору соціальної історії Інституту, доктора історичних наук Віктора Горобця (http://resource.history.org.ua/item/0018946)

Книжка представляє українську історію не лише “без брому” та “без істерики”, а й без таких, на жаль, уже традиційних “приправ” сучасного українського історіописання, як надмірний пафос, віктимизація / героїзація, пошуки в нашому минулому ареалів зародження людських цивілізацій і навіть з’яв найперших у світі конституцій. Про це ідеться у дописі Інституту історії України НАН України у соцмережі.

Натомість на сторінках книжки панує спокійна й довірлива розмова з вдумливим читачем про сутність звичних і, як виявляється, позачасових житейських радостей і турбот. Про те, в оточенні яких речей жили українці в козацькі часи, у що вдягались, що їли і що пили, як хворіли та проганяли недуги, як господарювали і торгували, як бенкетували та розважались — інтелектуально й не дуже… Про те, якими схожими й водночас різними можуть бути життєві пріоритети впродовж багатьох сотень літ. А також про те, як, здавалося б, звичні слова, мандруючи століттями, часом набувають зовсім незрозумілих значень.

Видання спробує відповісти й на більш конкретні запитання, наприклад: якою була винна карта українця у XVIII ст.; як слимаком і мозком хижого яструба лікували головний біль? А також зазіхне на наближення до відповідей на сакраментальні — “шароварно-сальні” — загадки української історії.