uk

УКРАЇНЦІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ І ПОЧУВАЮТЬСЯ ЩАСЛИВИМИ

Генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто опублікував чергові результати моніторингу рівня відчуття щастя серед українців.Дані опитування вражають.

Якщо в грудні 2021 року щасливими почувалися 71% українців і 15% такими себе не почували, то у вересні 2022 року, через півроку після початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну, 68% українців вважають себе щасливими. А не вважають – всього 13%.

Такий високий показник щасливості досягнуто вчетверте з 2001 року. Перший раз 68% українців себе відчували щасливими в травні-2015 , вдруге – 69% в квітні-2021 і втретє 71% в грудні 2021 року.

Власне всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус» Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів 7-13 вересня 2022 року. За допомогою телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів було опитано 1025 респондентів з усіх регіонів країни. До вибірки не включали жителів територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводилося серед громадян, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

КМІС поставив респондентам запитання: «Чи вважаєте Ви себе щасливою людиною?». На це запитання ствердно відповіли люди з заходу, центру, сходу та півдня країни.

Науковці переконані, що самооцінка щастя є одним із важливих суспільних індикаторів самопочуття населення і непрямим індикатором «міцності» під час складного воєнного періоду.– Раніше наші опитування показували стримано-оптимістичні оцінки поточної ситуації в країні, оптимістичний погляд на майбутнє України, а також небажання емігрувати з України, – прокоментував результати опитувань заступник директора КМІС Антон Грушецький. – Принципово важливо, що показник практично не змінився і в цілому, і серед окремих категорій населення. Навіть більшість внутрішньо переміщених осіб вважають себе щасливими. Це є ще одним свідченням єдності та міцності українців у відсічі ворогу.

Генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто також наголосив, що хоча матеріальні умови життя значно погіршилися і багато людей потерпають від розлуки зі своїми сім’ями, але є фактори, що підвищують рівень щастя. Значно зросла згуртованість суспільства, зменшилися регіональні розбіжності, зросла цінність держави для населення України. Також зросла взаємопідтримка, покращився соціально-психологічний клімат. Все це підвищує рівень щастя українців.

Читайте також: