uk

Лікар, який рятував людей після російських бомбардувань в Алеппо, допомагає українським колегам

Люди, які постраждали від хімічної атаки, просили про допомогу. Рятувальники у захисних костюмах швидко й вправно виносили їх з зони ураження, зрізали забруднений одяг, змивали хімічні речовини й лише потім передавали лікарям. Останні визначали — кому потрібно допомогти негайно, а хто зможе почекати. Після надання допомоги рятувальники обережно, згідно з найсуворішими інструкціями, знімали з себе захисний одяг…
Цю симуляцію атаки (і допомоги після неї) влаштували для спеціалістів київського Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф американські медики з гуманітарної неурядової організації MedGlobal. Представники цієї організації вшосте приїхали в Україну, щоб передати шпиталям сучасне обладнання та ліки. А також — навчити, як застосовувати це обладнання, як надавати допомогу пацієнтам після уражень нервово-паралітичними чи отруйними речовинами. В рамках тренінгу було відпрацьовано, зокрема, і симуляцію хімічної атаки.


Про важливість бути готовими до таких атак президент MedGlobal Захер Сахлул знає не з теорії. Під час російських бомбувань Алеппо лікар з ризиком для власного життя надавав допомогу жителям міста. Пізніше він свідчив про трагічні події у Сирії перед Конгресом США та Радою Безпеки ООН.


Захер Сахлул живе в Чикаго і працює в лікарні Святого Антонія та університеті Іллінойсу. Він активно відстоює інтереси біженців із різних країн, організовує медичну та гуманітарну допомогу. За цю діяльність доктор Сахлул отримав відзнаку Американського Червоного Хреста «Герої серед нас», нагороду UNICEF за внесок у розв’язання глобальної проблеми біженців. За гуманітарну діяльність у Сирії Захер Сахлул був нагороджений Премією миру імені Ґанді.


У перші ж дні повномасштабного вторгнення доктор Сахлул з колегами приїхали в Україну. (До речі, вони були першими громадськими активістами, що після початку війни відвідали нашу країну).


— На початку березня ми вже були у Львові, привезли 170 валіз медикаментів і розхідників, — розповів доктор Сахлул. — Півтора мільйона доларів на їх закупівлю зібрали жителі Чикаго. Усе це було передано до шпиталів, зокрема, біля лінії фронту.


ПІД ВИТТЯ СИРЕН
Лікар зізнається: у той — перший — приїзд і йому, і його колегам було дуже страшно. До Львова прибували все нові й нові біженці (сотні тисяч!), у новинах розповідали про багатокілометрові черги на кордонах. У місті раз по раз «вили» сирени, було незрозуміло, що відбувається.
Що ж спонукало медиків проігнорувати наполегливі рекомендації свого уряду і приїхати в Україну? Захер Сахлул пояснив, що для нього і його друзів дуже важливо було «стати на сторону добра» і підтримати українців.


— Ми прагнули висловити солідарність з українським народом, показати, що ви не одні, — відповів на це запитання співрозмовник. — Я розумів, що лікарі в Україні розгублені, не мають досвіду роботи з пораненими та в польових умовах. А в нас такий досвід був! Ми зустрілися з представниками Міністерства охорони здоров’я України й вони попросили нас проводити навчання для українських лікарів. Зокрема, розповісти, як діяти у разі хімічної атаки та масового ураження людей.


Доктор Сахлул також наголошує: окрім хаосу і невизначеності вони побачили в Україні людей, які готові протистояти російській агресії. Це мотивувало приїжджати знову й знову.
І американські медики справді повертаються, ще і ще. Для того, щоб поїхати в Україну, вони беруть відпустку своїм коштом за основним місцем роботи. Цього разу, окрім доктора Сахлула, приїхали ще шестеро лікарів, троє з яких в Україні вперше. «Вони захоплюються витримкою киян та відданістю українських лікарів і медсестер», — наголосив співрозмовник.

За сім місяців активісти MedGlobal привезли в Україну медикаментів і обладнання більш як на 4,5 мільйона доларів, навчили 650 лікарів з різних регіонів. Зокрема, провели тренінги з ультразвукової діагностики та навчили користуватися компактним УЗД-апаратом POCUS. Лише в жовтні американські медики привезли 25 портативних діагностичних пристроїв, хірургічні ліхтарики, пульсометри, спеціальні костюми тощо.


ТРЕНУЙ ТРЕНЕРА
MedGlobal є частиною міжнародної служби реагування на катастрофи й має право надавати сертифікати про проходження навчання. Курс «Хімічна готовність та реагування» розробили саме його фахівці.


— Ми спираємося на досвід, якого набули у Сирії, — продовжив розповідь доктор Сахлул. — Зокрема, навчаємо, які типи антидотів потрібно використати в тому чи тому випадку.
Під час тренінгу лікарі екстреної медичної допомоги, медицини катастроф, працівники приймальних відділень навчаються визначати, які хімічні речовини застосовано, як правильно надати допомогу. А також — як захистити себе, як правильно вдягнути й зняти костюм індивідуального захисту.


— Важливо максимально швидко зрізати заражений одяг, зняти окуляри, годинники, змити отруйні речовини з тіла, — акцентував співрозмовник. — Лише після цього можна передавати пацієнта лікарям. (Інакше лікар теж постраждає).
Американські медики навчали також, як правильно «сортувати» потерпілих. Це дуже важливо, адже коли пацієнтів декілька, їм можна приділити багато часу, а за масового надходження постраждалих потрібні чіткі правила й алгоритми.


Звісно, невеликі групи фахівців MedGlobal не можуть навчити всіх українських лікарів, тому вони готують місцевих тренерів, які надалі навчатимуть колег. «Ми обираємо таких людей і готуємо їх. Називаємо цю модель «Тренуй тренера», — додав Захер Сахлул.

На зображенні може бути: 4 людини, люди стоять та у приміщенні


ЧАС СТАВАТИ СТІЙКІШИМИ
Американські медики переконані, що війна — це нагода зміцнити стійкість і окремих людей, і всієї медичної системи.
— Сьогодні важкий час для України, але водночас це час можливостей, — наголосив президент MedGlobal. — Країна має змогу все пришвидшити й, зокрема, зміцнити медичну систему. Для цього потрібно діяти на трьох рівнях: ухвалити необхідні нормативні акти на державному рівні; скласти протоколи для лікарень і шпиталів; підготувати лікарів і медичних сестер. Якщо говорити про підготовку до хімічних атак, то медичні заклади мають заздалегідь замовити ліки, захисні костюми, ноші, розчини (для змиття отрути), подбати про навчання персоналу.
З адміністраціями лікарень також потрібно говорити, пояснювати важливість усіх цих заходів. Інакше кажучи, мало розробити чудові протоколи, їх треба застосовувати.


Фонд MedGlobal було створено 2017 року як відповідь на події в Сирії та Ємені, і підвищення стійкості медичних систем різних країн є одним з пріоритетних напрямів його роботи. Зокрема, фонд фінансує постійні програми зі створення мобільних клінік, допомагає біженцям. «Ми хочемо розуміти, як найефективніше допомогти Україні, — зазначив доктор Сахлул. — Днями зустрілися з представниками Міністерства охорони здоров’я України й обговорили можливість створення мобільних клінік на звільнених територіях».


Такі «клініки на колесах» фонд створював у Ємені, Сирії та Колумбії. Кожна мобільна клініка — це машина швидкої допомоги, обладнана всім необхідним для базових досліджень. У машині має бути лікар, медична сестра та водій. Якщо людей і ресурсів достатньо, то у ній працюють також психолог, акушер, стоматолог.


ВІДПОЧИНОК — ОБОВ’ЯЗКОВИЙ
Люди, які активно допомагають іншим (лікарі, волонтери), на жаль, можуть дуже швидко вигоріти. Тому доктор Сахлул радить керівникам лікарень і відділень у шпиталях дбати про свій персонал і буквально змушувати лікарів робити перерви. Зберегти (чи відновити) форму допоможуть медитації, масажі, прогулянки на природі. Важливо також, щоб у персоналу були вихідні та чіткий режим дня.


— Я працюю в реанімації, кожну секунду ухвалюю рішення щодо порятунку життя людини, — розповідає доктор Сахлул. — Розумію, що мушу «пильнувати» власний фізичний стан, не перевтомлюватися, відпочивати.


РОЗМІРОМ З ДОЛОНЮ

Окрім навчання «наживо», американці проводять онлайн-тренінги. Курси з надання допомоги після хімічної атаки та користування портативним ультразвуковим приладом прослухали вже сотні українських медиків.


— У перші дні повномасштабного вторгнення російських військ в Україну ми передали ультразвукові пристрої до однієї з лікарень міста Дніпро, а лікарям швидко прочитали дистанційний курс щодо їх експлуатації, — розповіла доцентка кафедри клінічної медицини Університету Пенсильванії Нахрін Ахмед. — І вже наступного дня за допомогою нового обладнання лікарі встановили пневмоторакс і врятували життя пораненого.
Цей невеличкий (розміром з долоню) прилад розробили фахівці фонду Butterfly. Прилад можна використовувати для діагностики на полі бою чи в кареті швидкої. Він допомагає виявити внутрішні кровотечі, пневмоторакс тощо.
Навчальний курс створили фахівці фондів-партнерів (Butterfly і MedGlobal) на основі матеріалів, які є у відкритому доступі. Ідея курсу не в тому, щоб підготувати висококваліфікованих спеціалістів, а в тому, щоб передати знання і швидко натренувати навички, які рятують життя. До речі, крім України, лікарі навчали працювати з пристроєм медиків у Ємені, Бангладеш, у Колумбії, секторі Гази.


Уперше Нахрін приїхала в Україну навесні. Каже: була вражена кваліфікацією і сміливістю українських лікарів. Люди були розгубленими, але рішучими. Окрім того, львів’яни запрошували американських гостей додому, пропонували допомогу.
Запитую у тренерки: чому вона допомагає Україні?
— Це дуже особиста історія, — відповіла вона. — Я родом з Бангладеш, 1971 року в країні почалася війна за незалежність, у якій брали участь і мої батьки. Вони навчили мене допомагати людям. Окрім того, я не звикла просто спостерігати. Маю знання і з радістю передаю їх українцям!


Світлана ГАЛАТА


На фото: лікар Захер Сахлул, викладачка кафедри клінічної медицини Університету Пенсильванії Нахрін Ахмед; навчання для українських медиків

Читайте також: