uk

Як перезимують телескопи

Обсерваторія біля Харкова долає наслідки окупації
На території Радіоастрономічної обсерваторії імені С.Я. Брауде на Харківщині ворожа техніка з’явилася наступного дня після повномасштабного вторгнення. Звільнили цю територію лише на початку вересня.

На зображенні може бути: на відкритому повітрі та цегляна стіна


Газета «Світ» запитала у директора РІ НАН України, члена-кореспондента НАН України Вячеслава ЗАХАРЕНКА: в якому стані нині унікальні українські телескопи УТР-2 і ГУРТ (гігантський український радіотелескоп)? А також — яке обладнання обсерваторії пошкоджено? Чи є план заходів з відновлення (чи консервації) будівель напередодні зими?


Вячеслав Володимирович розповів, що антенне поле практично не пошкоджено (і це дуже хороша новина), а ось центральна будівля обсерваторії зазнала значних руйнувань.
Обсерваторія розташована біля села Волохів Яр, де точилися запеклі бої. На її території (з підземними колекторами, автопарком, гаражами, складами) російські агресори влаштували вогневу позицію. Під час обстрілів були пробиті та впали міжповерхові перекриття будівлі, постраждав пульт управління телескопом.

На зображенні може бути: у приміщенні та текст


— Наслідки російської окупації жахливі: знищено радіоастрономічне і комп’ютерне обладнання, зруйновано та пошкоджено споруди обсерваторії, заміновано тунелі й територію радіотелескопа, — продовжив розповідь директор. — Російські військові поцупили всі сервери та комп’ютери, включно з цифровими приймачами 2005 року розробки.
На сьогодні в будівлі відсутнє електропостачання, і поки що не зрозуміло, коли його можна буде відновити (це залежить від стану ліній, що ведуть до високовольтного трансформатора). Не закінчено й роботи з розмінування території.
Нині керівництво інституту намагається вирішити декілька невідкладних завдань — налагодити цілодобову охорону, захистити від осінніх та зимових опадів зруйновану центральну будівлю обсерваторії, «законсервувати» системи опалення та водопостачання.

На зображенні може бути: у приміщенні


У довгострокових планах: перевірити й відновити роботу антенного поля, оснастити радіотелескоп новим приймальним та комп’ютерним обладнанням. Також науковці обговорюють з закордонними партнерами план масштабної модернізації установи. Зокрема, міркують, як перемістити центральну будівлю далі від антенного поля і побудувати на її місці додаткову секцію радіотелескопа ГУРТ.


— Я впевнений, що ми все відновимо і в майбутньому телескоп стане ще кращим, — додав Вячеслав Володимирович.
Сьогодні вчені звертаються до наукової спільноти по допомогу. На сайті інституту опубліковано лист, у якому науковці РІ НАН України просять українських та закордонних колег допомогти врятувати національне надбання країни. «Всі благодійні кошти буде направлено виключно на відновлення інфраструктури та будівель обсерваторії. Повний звіт про витрати гарантуємо», — йдеться в листі.


Рахунок для благодійної допомоги в гривнях:
IBAN: UA588201720313271001301006619
ЄДРПОУ: 02772020
Банк отримувача: ДКСУ у м. Київ
Одержувач: Радіоастрономічний інститут Національної академії наук України
Мета переказу — «благодійна допомога».
Bank Account for the charitable assistance in US dollars:
IBAN: UА283223130000025300000000139/840
Beneficiary: Institute of Radio Astronomy of the National Academy of Sciences of Ukraine
Beneficiary Bank: JSC State Export-Import Bank оf Ukraine
Address: 127 Antonovусhа Str., Kyiv, 03150 Ukraine
SWIFT: EXBS UA UX
Cоrrеsроndent Bank: Deutsche Bank Trust Company Americas, New York
SWIFT: BKTRUS 33
Account: 04094221
The purpose of the transfer is «Charitable aid».
Bank Account for the charitable assistance in euro:
IBAN: UА283223130000025300000000139/97
Beneficiary: Institute of Radio Astronomy of the National Academy of Sciences of Ukraine
Beneficiary Bank: JSC State Export-Import Bank оf Ukraine
Address: 127 Antonovусhа Str., Kyiv, 03150 Ukraine
SWIFT: EXBS UA UX
Cоrrеsроndent Bank: Deutsche Bank Trust Company Americas, New York
SWIFT: BKTRUS 33
Account: 04094221
The purpose of the transfer is «Charitable aid».


Підготувала Світлана ГАЛАТА

На фото: такий вигляд має будівля Радіоастрономічної обсерваторії імені С.Я. Брауде після «гостювання» російських військ.
Фото співробітників РІ НАН України та з офіційних джерел

Читайте також: