uk

Відбулося перше засідання Науково-технічної ради НАН України

Раду було створено у березні нинішнього року для активного залучення Академії до розв’язання актуальних науково-технічних проблем економіки і соціальної сфери країни.

«Спрямувати потенціал Академії на забезпечення реальних потреб інноваційного розвитку української економіки», – так окреслив головну мету ради президент НАН України академік Анатолій Загородній у своєму вступному слові.

Засідання вів голова Науково-технічної ради перший віцепрезидент НАН України академік Володимир Горбулін. Він висловив переконання, що установи Академії спроможні на сучасному світовому рівні виконувати розробки в таких галузях як інформаційні технології, роботизовані системи, радіоелектроніка, дистанційний контроль тощо, і саме вони надзвичайно актуальні для оборони й безпеки держави.

В Україні є всі передумови для створення високотехнологічних збройних сил. Водночас співпраця науки і бізнесу сприятиме зміцненню зв’язків між науково-дослідними установами та підприємствами у створенні нових матеріалів і технологій, пошуку і реалізації проривних ідей.

При цьому значна увага приділятиметься розвитку екологічно чистого виробництва, міцнітиме державно-приватне партнерство у сферах підвищення енергоефективності, екологічної та промислової безпеки. Стимулюватиметься виробництво продукції, спрямованої на адаптацію до кліматичних змін та протиепідемічний захист.

Для посилення ефективності триумвірату «Наука-Технології-Промисловість» важлива роль влади. Саме таким чином можливо реалізувати національний економічний потенціал через активізацію його внутрішніх резервів; підтримати науково-технологічний розвиток, поєднуючи інституційне сприяння всім та точкову фінансову підтримку найбільш перспективних напрямів інноваційного зростання. І при цьому дотримуючись принципів випереджальної політики з розвитку гнучкого ринку праці.

Учасники засідання: директор Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона академік НАН України Ігор Крівцун, заступник директора Інституту проблем матеріалознавства ім. І.М. Францевича НАН України член-кореспондент НАН України Генадій Баглюк. директор ДП «Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро «Прогрес» імені академіка О.Г. Івченка» член-кореспондент НАН України Ігор Кравченко розповіли про те, що вже робиться і робитиметься у їхніх колективах. В Інституті електрозварювання та в інших установах Відділення фізико-технічних проблем матеріалознавства проводяться роботи зі створення, розвитку та впровадження цілої низки електронно-променевих технологій, які активно застосовуються у сфері газотурбінного машинобудування, аерокосмічній промисловості, спеціальній електрометалургії, медицині та екології. В Інституті проблем матеріалознавства ухвалено рішення про створення матеріалознавчого Центру з оцінки відповідності та взаємозамінності матеріалів критичного імпорту.

У зв’язку з цим запропоновано спільним наказом Президії НАН України та Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості утворити Центр як госпрозрахунковий відокремлений підрозділ подвійного підпорядкування.

А за підсумками виступу Ігоря Кравченка запропоновано здійснити низку організаційних заходів для подолання труднощів у забезпеченні промислових підприємств високоякісними металевими сплавами, використовуючи науково-технічні розробки та кадровий потенціал наукових установ Академії.