uk

З малиною була навіть квашена капуста

Кожний виїзд в етнографічне поле прекрасний своєю непередбачуваністю: ніколи не знаєш, яких саме людей зустрінеш цього разу, які історії почуєш від них та в яких подіях братимеш участь. Новий науковий проект по вивченню малих міст України застав мене у Жмеринці. І саме тут, якраз на День етнографа – 17 липня, поблизу міста відбулося вже традиційне для Вінницької області свято малини – Малина Фест. Тож, незважаючи на люту спеку, у мене навіть думки іншої не майнуло: звичайно, їхати!

У сучасній культурі дозвілля гастрофестивалі – найбільш поширені та найбільш відвідувані. Фестиваль малини так само зібрав багато учасників. Люди звідусіль пливли рікою: приїздили автомобілями і добиралися пішки. Організатори фестивалю (Вінницька облдержадміністрація, Жмеринська райдержадміністрація, Северинівська територіальна громада) обрали для його проведення прекрасну локацію – великий вигін довкола ставу у селі Чернятин. Тут була облаштована сцена, розкладені солом’яні тюки для сидіння, розташовані ятки з виробами народних майстрів. Окреме місце відводилося для проведення майстер-класів , спортивних змагань (пляжний волейбол, футбол у воді) та фудкортів.

На фестивалі варилося, смажилось і пеклося. З малиною тут було все: вареники, пироги, торти, мохіто, навіть борщ і квашена капуста. Пиріг з малиною, довжиною 18 метрів, на виготовлення якого господині із села Северинівка витратили 60 кілограмів борошна, 80 яєць, 17 кілограм цукру, 12 кілограмів свіжої малини, визнано найбільшим пирогом, про що тепер засвідчено в книзі рекордів Гіннеса України. А головне, що був він надзвичайно смачним!

У концертній програмі фестивалю були задіяні фольклорні гурти та естрадні виконавці. Проводилась благодійна лотерея, учасники якої могли виграти велосипед чи путівку на море. Виручені від лотереї кошти будуть передані у фонд допомоги онкохворим дітям.

Одним із завдань Малина Фест була промоція вітчизняного агробізнесу, привернення суспільної уваги до життя сучасного українського села. Офіційна частина фестивалю включала нагородження переможців змагань. Подяки та грамоти отримали люди, котрі долучилися до організації свята, господарі найбільших малинових плантацій.

На святі було по-справжньому весело. Для наймолодших працювали атракціони, була дискотека для молоді , на завершення свята відбувся салют.

Галина БОНДАРЕНКО, кандидат історичних наук, Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнологіїім. М.Т. Рильського