uk

Гольфстрім досяг мінімальної за 1600 років швидкості

Вчені виявили «майже повну втрату стабільності» течій Атлантичного океану. Їх швидкість досягла мінімальної за 1600 років. Згідно з новими даними, течії можуть практично зупинитися. Дослідження опубліковане в Nature Climate Change.

За словами авторів дослідження, радикальне уповільнення течій призведе до катастроф у всьому світі. Стане менше дощів, постраждають врожаї в Індії, Західній Африці та Південній Америці. В Європі знизиться температура, піднімуться бурі. На заході Північної Америки підніметься рівень моря. Під удар можуть потрапити льодовики Антарктики і тропічні ліси Амазонії.

Течії Атлантичного океану – складна система. Вчені не можуть передбачити точну дату зупинки. Це може статися як через десять років, так і через кілька століть. Але дослідники вважають, що колапсу не можна допускати через занадто серйозні наслідки.

«Ознаки дестабілізації – це те, чого я не очікував, і те, що мене лякає, – сказав автор дослідження Ніколас Борс з Потсдамського інституту вивчення кліматичних змін в Німеччині. – Це одна з тих речей, яку просто не можна допустити ».

За його словами, невідомо, який рівень CO2 викличе колапс. «Тому єдине, що потрібно зробити, – мінімізувати викиди. Імовірність колапсу зростає з кожним викинутим в атмосферу грамом CO2 ».

У своєму дослідженні Борс показує, що атлантичні течії мають два стани: швидкий (він спостерігався останні тисячі років) і повільний. Зростання температури може призвести до різкого перемикання станів протягом 10-50 років.