uk

«Дельта» випробовує нашу відповідальність

Робоча група з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавірусу SARS-CoV-2 в Україні (базова установа – Інститут проблем математичних машин і систем НАН України) уже з середини липня попереджала, що ситуація з коронавірусом в Україні «розгойдується». Найбільш вразливими виявилися області, де спостерігалося масове  скупчення відпочивальників (в передостанній тиждень липня майже весь приріст випадків хвороби зосереджувався на півдні (передусім, на Одещині). На кінець липня  драйверами зростання  захворювань стали регіони на сході України та, меншою мірою, на півдні. У червоний колір поступово зафарбовуються області, розташовані й поблизу західних кордонів України.

Якщо на 27.07.2021 року кількість нових інфікованих в Україні становила 581 на день (на 225 більше, ніж за два тижні перед тим), то на початку серпня показники захворюваності по Україні пішли вгору. Уже у вівторок 3 серпня нових випадків було 827, у середу – 984, четвер, п’ятницю і суботу  – 1052, 1081 і 1054. Найбільше підтверджених випадків фіксувалося в Києві, Одеській, Запорізькій, Харківській, Херсонській, Дніпропетровській областях.

Зокрема, на Херсонщині число госпіталізацій за один тиждень зросло відразу на 57%, число позитивних тестів – на 71%, а нових випадків хвороби – на 69%. Суперечлива динаміка при стрімкому зростанні частини епідемічних показників спостерігається на Луганщині, яка лідирувала за числом випадків хвороби на душу населення, після Києва, і це число зростало разом із госпіталізаціями. У Києві нових госпіталізацій побільшало на 16%, позитивних тестів – на 5%, випадків хвороби – на 14%.

Наразі у 20 областях спостерігається зростання рівня госпіталізації. МОЗ заявляє, що вже впродовж найближчого тижня очікується перевищення рівня  госпіталізації над кількістю виписаних. Центр економіки охорони здоров’я КSE прогнозує, що найбільший ризик спалаху хвороби може статися у Дніпропетровській, Одеській, Донецькій, Житомирській, Закарпатській та Хмельницькій областях.

За даними ВООЗ кількість нових випадків  у світі зростає вже понад місяць і до 1 серпня сягнула 4.033 836, смертність навпаки скорочується, що пояснюється вочевидь значною кількістю вакцинованих. Штам «Дельта» уже присутній у 135 країнах світу. Нові епіцентри спалаху – Північна Америка та Азія. 

Майже в усіх європейських країнах захворюваність або швидко зростає, або вже перебуває на високому рівні. (Винятком є Чехія, де  після повільного зростання спостерігається зниження, а також Португалія і Данія, де зростання захворюваності досягло третини від максимуму – і зупинилося).

Протягом останнього тижня продовжувала зростати частка штаму «Дельта» у секвенованих зразках країн ЄС.У деяких із них частка цього штаму перевищила 50% – у Франції, Бельгії, Італії, Греції, Нідерландах, Данії, Чехії, Словаччині, Швеції, Словенії, Австрії, Ісландії.   

Україна нині – на 57 місці в світі за кількістю нових випадків захворювання на СОVID-19 та 13-а – серед країн Європи.

МОЗ продовжує закликати дотримуватися правил безпеки та носити маски, зберігати соціальну дистанцію, навіть якщо ви повністю вакциновані. І, взагалі, повний курс вакцинації є ключем до захисту від усіх штамів ковіду включно з «Дельта». Не зволікайте.

Олеся ДЯЧУК