uk

В горах Гренландії вперше за історію спостережень пішов дощ

Вперше за історію метеоспостережень, в горах Гренландії, на висоті близько трьох тисяч метрів над рівнем моря, випали опади у вигляді дощу, а не снігу. Як розповідає Час-Дій, це сталося через відносно високы температури – на вихідних вона піднялася вище нуля. Це вже втретє за десять років.

На крижаний покрив випало 7 мільярдів тонн води. За один день він втратив масу, яка у сім разів перевищує середньодобову норму для середини серпня.

 “Це свідчить про швидке нагрівання Гренландії. Те, що відбувається – не просто тепле десятиліття або два в умовах мінливого клімату. Це безпрецедентно“, – заявив старший науковий співробітник Національного центру обробки даних про сніг і лід при Університеті Колорадо Тед Скамбос.

За словами вчених, в останнє десятиліття, незвичайні погодні явища на острові відбуваються все частіше: активніше тане лід і дмуть сильні вітри.

Зауважимо, з початком XXI століття світові льодовики почали танути у два рази швидше. Щорічно вони втрачають близько 267 гігатонн льоду. Такого обсягу талої води вистачить, щоб затопити двометровим шаром води всю Англію.