uk

Вчені виявили новий вид екзопланет, на яких може бути життя

Група астрономів Кембридзького університету дійшли висновку, що за два-три роки на кількох планетах за межами нашої Сонячної системи можна буде виявити ознаки життя.

Зокрема йдеться про планети, які вчені назвали Hycean. Вони мають високу температуру, багату воднем атмосферу та вкриті океанами, передає The Guardian.

“Ми вважаємо, що протягом двох-трьох років ми можемо побачити перші прояви біопідпису, якщо на цих планетах є життя”, — розповів астроном Ніккі Мадхусудхан з Інституту астрономії Кембридзького університету.

За даними дослідників, умови в океанах планет Hycean можуть бути схожі на умови проживання в океанах Землі, тобто схожі температури і тиск, наявність рідкої води і енергії зірки.

“Є багато відкритих питань, але це тільки перше припущення на даному етапі. Передбачається, що якщо мікробне водне життя може формуватися в цих океанах так само як на Землі, то деякі з біосигнатур також можуть бути спільними”, — відзначив учений.

Планети Hycean можу бути більш ніж удвічі більшими за радіус Землі, тоді як маса перевищує земну приблизно у 10 разів, а середня температура досягає 200 градусів за Цельсієм.

Водночас до планет Hycean дослідники зараховують й інші схожі світи, зокрема “холодні Hycean”, які можуть бути настільки далеко від зірки, що їх вкриває крига, і так звані темні Hycean — планети, повернуті до зірки тільки одним боком: на них життя можливе тільки з темного, нічного боку, захищеного від радіації та тепла зірки.

На думку астрономів, будь-яке життя на Hycean обов’язково буде водним, оскільки планети, за визначенням, будуть покриті шаром води. Але яку форму матиме це життя — невідомо.

“Як мінімум, мікробне життя повинно бути можливим”, – зазначив Мадхусудхан, додавши, що так почалося життя на Землі.