uk

У нашому інституті проводять кохлеарні імплантації в дитячій клініці й відділенні мікрохірургії вуха – професор Борисенко

Завідувач відділу мікрохірургії вуха і отонейрохірургії Інституту отоларингології ім. проф. О.С. Коломійченка НАМН України професор Олег Борисенко розповів, скільки дітей народжуються з вадами слуху та як їм можна допомогти.

За словами професора, світова статистика показує, що на тисячу нормальних пологів народжується одна глуха дитина, іще 2—3 малюки втрачають слух протягом першого року життя.

У нашому інституті проводять кохлеарні імплантації в дитячій клініці й відділенні мікрохірургії вуха. Якщо в дитини виявляють глухоту, бажано зробити операцію до дворічного віку. У такому разі буде набагато більше шансів розвинути слух і мовлення, до школи вона вже розмовлятиме так, як її ровесники, що народилися здоровими”, – говорить Борисенко.

Медик переконує, що  важливо не відкладати візит до лікаря, не чекати, доки дитина підросте, щоб не втратити той дорогоцінний час, коли розвиваються центри мовлення і слуху, на що природа відвела п’ять років. У старшому віці результати імплантації будуть гіршими, а реабілітація значно складнішою.

За словами науковця, працює програма, яка забезпечує дітей імплантами за кошти держбюджету, фінансування стабільне. Усі глухі дітки мають змогу пройти лікування, щоб позбутися цієї вади. Держпрограма допомагає і дорослим.

Усі, кому необхідно, можуть звертатися в нашу клініку і зробити операцію кохлеарної імплантації, щоб повернути слух. Для людей, які чули від народження, а потім втратили слух через травму або інфекційне захворювання, це велика трагедія. У них кардинально змінюється життя — вони втрачають роботу, обриваються контакти з друзями або навіть родиною. Якщо обстеження покаже, що можна повернути слух, їм встановлять кохлеарні імпланти”, – говорить Борисенко.

Реабілітація дорослих, які мають слуховий досвід і розвинену мову, відбувається дуже швидко, і через 2—3 місяці вони повернуться до нормального життя, додає медик. І зазначає, що часто буває, що потрібна не операція, а медикаментозне лікування. Після раптової втрати слуху можна повернути його за 2—3 дні. Але якщо людина звертається через тиждень, то шансів повернути слух уже не буде.

Додам, що діє програма з проведення двосторонньої кохлеарної імплантації. Це означає, що можна встановити імпланти на обидва вуха. Фінансують таку операцію коштом держбюджету”, – зауважує Борисенко.