uk

В Антарктиді з пластику вироблятимуть сувеніри

За підтримки компанії Coca-Cola Ukraine встановлено спеціальне обладнання для переробки пластику. Воно дозволить не лише зменшити кількість відходів, а й виготовляти сувеніри для туристів, йдеться на сторінці антарктичній станції “Академік Вернадський” у Фейсбук.

Зараз на станції створено цілий закритий цикл переробки пластику, маркованого 02 чи HDPE: це переважно кришечки від пляшок та флакони від побутової хімії. Система включає подрібнювач пластику, екструдер (там де плавиться пластик) та форми для виготовлення сувенірів.

Чому це так важливо?Антарктида – це величезний природний заповідник. На континенті діють суворі правила поводження з відходами: людина не має залишати після себе жодного сміття.

На станції побутові відходи збираються роздільно за кількома фракціями, частина з них пресується й потім усе транспортується на кораблі до Чилі, де утилізується за чималі кошти.

Потрібно уникнути негативного впливу на дику природу не лише з боку полярників, а й туристів. «Академік Вернадський» – одне з найвідвідуваніших місць в Антарктиді. До пандемії COVID-19 за коротке антарктичне літо станцію відвідувало близько 4000 туристів.

Тож цей проєкт:

  • знизить витрати на управління відходами
  • матиме значний освітній ефект, коли туристи знову повернуться в Антарктиду й повезуть зроблені на українській станції сувеніри по всьому світу
  • дозволить зменшити людський слід у крихкій антарктичній екосистемі
  • стане гарним прикладом для інших