uk

Вийшов підручник «Сучасні інструменти редагування геному з основами молекулярної генетики»

Нещодавно побачив світ навчальний посібник, розрахований на студентів-магістрів і аспірантів медичних та біологічних спеціальностей, – «Сучасні інструменти редагування геному з основами молекулярної генетики». Про це повідомляють в Інституті молекулярної біології і генетики.

Автори підручника – доктор біологічних наук Оксана Півень та кандидат хімічних наук, старша наукова співробітниця Інституту фізико-органічної хімії і вуглехімії Зоя Скоробагатова – ставили за мету систематизувати основні відомості про сучасні інструменти редагування генів, а саме програмовані нуклеази.

Оскільки розуміння принципів роботи керованих нуклеаз і редагування геному базується на принципах молекулярної організації генів та регуляції їхнього функціонування, то посібник містить відповідний розділ.

Розділ «Молекулярні основи реалізації генетичної інформації» сприятиме кращому розумінню наступних інформаційних блоків. Також посібник включає в себе інформаційні блоки про керовані нуклеази ZNFs, TALENs, CRISPR та похідні, утворені на їхньому ґрунті. Книга містить сучасну та актуальну інформацію щодо організації й функціонування нуклеаз ZNFs, TALENs, CRISPR та інструментів для внесення змін у геном модельних організмів, створених на основі цих інструментів.

Окремо розглянуто проблеми цільової доставки потенційних терапевтичних комплексів у клітини тіла пацієнта. Посібник містить словник термінів та Додаток, де узагальнено всю наявну інформацію щодо передклінічних випробовувань із застосуванням інструментів редагування геному.

У книзі – 187 цитованих джерел літератури, переважна більшість яких – це експериментальні наукові статті та сучасні огляди, і охоплює літературу до 2020 року включно.Посібник уже впроваджено у навчальний процес магістрів на кафедрі молекулярної фізіології та біофізики та аспірантів на кафедрі біології нашого інституту та рекомендовано Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського як додаткову навчальну літературу за курсом Клітинні технології у медицині.

«Вважаю, що книга О. Півень та З. Скоробогатової може бути сучасним підручником, орієнтованим на студентів, магістрів і аспірантів з біологічних, медичних і біотехнологічних спеціальностей. Він значно розширить їхній світогляд і визначить напрямок можливих наукових та клінічних досліджень у майбутньому», – коментує знана вчена у галузі молекулярної біології, академік НАНУ Ганна Єльська.