uk

Збитки від викидів українських вугільних ТЕС оцінюються в 8,4 млрд євро на рік – дослідження

Економічні втрати України внаслідок впливу токсичних викидів вугільних ТЕС на населення оцінюються в 3,2 млрд євро або близько 100 млрд грн, що рівнозначно з видатками державного бюджету на оборону за 2019 рік. Збитки в сусідніх країнах ЄС від впливу транскордонного перенесення токсичних викидів українських ТЕС оцінюються в 3,3 млрд євро. Сукупні збитки, пов’язані із спричиненою забрудненням захворюваністю та смертністю, в регіоні оцінюються у 8,4 млрд євро. 

Про це йдеться у новому дослідженні “Вплив викидів українських вугільних електростанцій на здоров’я населення” від дослідницької організації Center for Research on Energy and Clean Air (CREA), яке проводилося із застосуванням сучасних комп’ютерних моделей та рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), пише ecotown.

“Забруднення повітря з українських вугільних електростанцій завдає великої шкоди здоров’ю та добробуту мільйонів людей, що також відображається у величезних економічних витратах в Україні та ЄС. Європейська Комісія та Секретаріат Енергетичного Співтовариства мають пріоритезувати переговори з урядом України щодо імплементації Директиви про промислові викиди та виконання Національного плану скорочення викидів. Ці питання мають бути ключовими, оскільки інтеграція українського енергетичного сектора в енергетичний ринок ЄС може бути значно ускладнена, особливо якщо продовжиться імпорт надзвичайно брудної електроенергії від українських вугільних ТЕС до країн ЄС”, – відзначив Лаурі Мілівірта, провідний аналітик CREA, співавтор дослідження.

Викиди, що перевищують граничні норми, спричинили економічні збитки на суму приблизно 3,7 млрд євро або майже 50% від загального обсягу. У 2019 році 8 із 20 вугільних електростанцій перевищили граничні норми викидів, половина з них належить Групі ДТЕК Ріната Ахметова, ще одна ТЕС – Максиму Єфімову, 2 у державній та 1 в комунальній власності.  Якби норми були дотримані, вдалося б уникнути приблизно 2 300 смертей.

Також у звіті наголошується на необхідності встановлення систем безперервного моніторингу викидів (CEMS) та налагодження автоматичної передачі даних CEMS до центрального сховища для всіх установок, які подають заявки на продовження дозволів на викиди після 2023 року.

В Україні розташований один із найбільш забруднюючих парків вугільних електростанцій у світі. Згідно із нещодавнім звітом аналітичного центру EMBER, вугільні електростанції країни є лідерами за викидами SO2 та зольного пилу в Європі. Рівні викидів зольного пилу особливо високі та перевищують граничні значення, визначені Директивою про великі спалювальні установки, в 40 разів. Як наслідок 72% викидів токсичного пилу від від всієї теплової енергетики Європи припадає на українські ТЕС.

Наприкінці липня РНБО прийняла рішення, яким дозволила переписати Національний план скорочення викидів (НПСВ), де більше 40% власників великих спалювальних установок планує значно продовжити їх термін експлуатації. Зараз документ перебуває на погодженні Міністерства енергетики України. 

Домінуючі позиції на ринку теплової генерації належить компанії ДТЕК Ріната Ахметова. Йому належать 9 з 15 українських теплоелектростанцій, 17 шахт, вуглезбагачувальні комплекси, а також не менш брудні металургійні та коксохімічні підприємства, об’єднані в холдинг “Метінвест”.