uk

На Рівненщині вперше встановлять сучасний пост моніторингу повітря

У селі Городок Рівненської області незабаром запрацює перший у регіоні пост моніторингу якості атмосферного повітря. Як повідомив виконавчий директор «Кроноспан Рівне» Павло Пільтяй, комплекс «Aairpointer» виготовила австрійська MLU-recordum Environmental Monitoring Solutions GmbH, передає mind.ua

«Автоматичну систему моніторингу стану повітря компанія вирішила встановити ще у лютому 2020 року, – говорить він. – Тоді ж був підписаний відповідний меморандум з Городоцькою об’єднаною територіальною громадою, Рівненською обласною адміністрацією, обласним департаментом екології та природних ресурсів і Рівненським гідрометцентром».

Комплекс «Aairpointer» вартістю понад 3 млн гривень у найближчий місяць буде доставлений в Україну.

«Зараз ми укладаємо угоду з сертифікованим підприємством для постійного обслуговування цього обладнання, щоб гарантувати точність його показників, – зауважив директор «Кроноспан Рівне» Павло Пільтяй. – Ми готові відразу передати все обладнання на баланс Городоцької ОТГ».

Обладнання «Aairpointer» відповідає стандартам ЄС і сертифіковане для використання в Україні. Модулі вимірюватимуть концентрацію у повітрі ключових для «Кроноспан» речовин, згідно зі звітом про оцінку впливу на навколишнє середовище: CH2O (формальдегід); діоксид азоту та оксид азоту; оксид вуглецю; PM10 і PM2.5 (пил); метеорологічні параметри.

Устаткування кожні дві години буде автоматично передавати на сайти Городоцькій ОТГ і Департаменту екології та природних ресурсів Рівненської ОДА дані про якість атмосферного повітря, з якими кожен житель Рівненщини зможе ознайомитися.