uk

В Україні спостерігається дефіцит прісної води належної якості

Згідно з прогнозами Інституту водних проблем і меліорації, вже до 2050 року Україні доведеться імпортувати питну воду.  Як свідчать офіційні дані, в 13-ти областях України уже зараз спостерігається природний дефіцит прісної води належної якості. При цьому лише в 713 сільських населених із понад 26 тисяч використовують привізну воду. Про це пише dw.com. 

Найбільш гостро ця проблема стоїть для південних областей – Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської та Одеської, уточнює голова громадської організації “Всеукраїнська екологічна ліга” Тетяна Тимочко.  Експертка також зазначає, що і в інших регіонах, через деградацію поверхневих та підземних джерел, проблема загострюється. До того ж, приблизно 20% добрив та пестицидів, що використовують на полях, потрапляють у водні об’єкти. 

За даними директора Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України Михайла Ромащенка, лише на модернізацію систем водного постачання Україні знадобиться не менше п’яти мільярдів доларів.

“Ситуація є критичною тому, що у нас всі наші системи водопостачання зношені, на шляху транспортування втрачається до 50 відсотків води, яка забирається”, – вказує фахівець.

За словами Ромащенка, Україні терміново необхідно перейти на систему замкненого водооборотного водопостачання.  Тобто треба всі системи обладнувати очисними спорудами, які б давали можливість повторно використовувати воду, а не скидати неочищені води в поверхневі водні об’єкти і забруднювати їх, погіршуючи природну ситуацію.

Академік також підкреслює,що основними загрозами для кількості та якості питної води в Україні є зміна клімату, яка уже призводить до зменшення річкового стоку та інфільтраційного живлення підземних вод в Україні. За його словами, наявні запаси придатних для користування підземних вод, які оцінюють у близько 22,5 мільйона кубічних метрів, не здатні вирішити проблему країни в питній воді.

Тим часом, Державна екологічна інспекція України повідомила, що за даними національної гідрометслужби, концентрація токсичних сполук в українських річках у 30-40 разів перевищує гранично допустимі норми.

“Тому, згідно з прогнозами Інституту водних проблем і меліорації, вже до 2050 року Україні доведеться імпортувати питну воду”, – зазначив голова відомства Андрій Мальований. Він пояснив, що до дефіциту питної води призведе скидання небезпечних речовин, недостатнє очищення стоків і засмічення річок.