uk

Установи НАН України взяли участь виставках «Elcom Ukraine 2021» і «Solar Ukraine 2021»

14-16 вересня 2021 року у виставковому центрі «КиївЕкспоПлаза» (Київська обл., с. Березівка) відбулися IV Міжнародна виставка технологій, обладнання, матеріалів та рішень для сонячної енергетики «SolarUkraine 2021»,XVI Міжнародна виставка «EIA: електроніка і промислова автоматизація» та XXV Міжнародна виставка енергетики, електротехніки, енергоефективності «ElcomUkraine 2021», в рамках якої відбувся ІІ Міжнародний електроенергетичний форум IEF.

Зазначені виставки – головний захід в Україні з енергетики, систем енергозабезпечення та електроживлення, кабельно-провідникової продукції, радіоелектронних компонентів, інжинірингу і промислової автоматизації, генерації та раціонального використання сонячної енергії.

Установи Національної академії наук України взяли активну участь у цих виставкових заходах та продемонстрували власні розробки за розділами:

  • електротехніка;
  • електротехнічне обладнання для енергетики;
  • системи енергозабезпечення та електроживлення;
  • світлотехніка та промислове освітлення;
  • кабельно-провідникова продукція тощо.
  • сонячні фотоелементи і модулі, інвертори, сонячні прилади;
  • системи зберігання сонячної енергії;
  • сонячні електростанції: проєктування і розробка, експлуатація та технічне обслуговування;
  • системи моніторингу сонячних електростанцій, вимірювання та керування ними;
  • PV-компоненти (кабелі, роз’єми, розподільні коробки тощо);
  • системи спостереження за сонцем (трекери);
  • програмне та інформаційне забезпечення.
  • електроніка;
  • промислова автоматизація;
  • контрольно-вимірювальні прилади тощо.

У відкритті заходів від Національної академії наук України взяв участь заступник начальника Науково-організаційного відділу Президії НАН України Володимир Майстренко, який у своєму зверненні до їх учасників висловив надію, що під час роботи виставок, а також форумів, семінарів і круглих столів усі зацікавлені сторони і фахівці зможуть ближче ознайомитись з останніми досягненнями НАН України, що сприятиме подальшій співпраці вчених Академії з фахівцями міністерств і відомств України, які опікуються питаннями енергетики, а також безпеки держави і захисту населення.

Загалом у заходах взяли участь понад 114 фірм та організацій з України та зарубіжжя, у тому числі 11 установ Національної академії наук України, які представили більше 50 інноваційних розробок в галузі енергетики.

Серед них такі.

Інститутом фізики напівпровідників ім. В.Є. Лашкарьова НАН України продемонстровані вуличні світлодіодні світильники, електронні системи керування світлодіодними освітлювальними приладами.  

Інститутом металофізики ім. Г.В. Курдюмова НАН України представлено технологію синтезу сплавів з високою водневою ємністю для потреб альтернативної енергетики.

Інститут геохімії, мінералогії та рудоутворення ім. М.П. Семененка НАН України представив методикугеофізичного зондування території України з метою промислового видобутку природного водню.

Фізико-технологічний інститут металів та сплавів НАН України зацікавив фахівців новітньою технологією виплавки спеціального високоміцного чавуну для вітроенергетики.

Окремим розділом прозвучала підбірка розроблених Фізико-механічним інститутом ім. Г.В. Карпенка НАН України нових матеріалів для потреб водневої енергетики та розроблені Інститутом проблем моделювання в енергетиці ім. Г.Є. Пухова НАН України система виявлення та реагування на кібератаки SPEAR та апаратно-програмний комплекс для акустичних вимірювань АКУСТИК-1.2.

Інститут електродинаміки НАН України продемонструвавпортативну повірочну установку, високочастотні установки індукційного нагрівання, проточний індукційний нагрівач.

Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України представивфотоактивні покриття, які використовуються як поглинаюче покриття сонячного колектора, а також нові люмінесцентні наноматеріали для OLED пристроїв.