uk

Хіміки Академії досліджують можливості нового способу синтезу фотоактивних систем на основі діоксиду титану

Учені Інституту загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України і Головної астрономічної обсерваторії НАН України вперше запропонували новий механізм синтезу фотоактивних систем на основі діоксиду титану (TiO2), який може вирішити проблему виготовлення дешевих перетворювачів сонячного світла в електричну енергію. Про який механізм ідеться та чому цей дослідницький результат важливий для розвитку як науки, так і виробництва – пояснюємо далі.

Різні аспекти створення, вдосконалення механізмів дії та практичного використання фотокаталізаторів перебувають у центрі уваги зацікавлених висококваліфікованих фахівців багатьох країн [1, 2], що вказує на їхню беззаперечну актуальність, повідомляє прес-служба НАН України

Одним із найбільш досліджених напівпровідникових фотокаталізаторів є діоксид титану (TiO2). Він використовується для очищення води та повітря від шкідливих домішок і для отримання пального з парникових викидів (СО2) під дією сонячного світла.

Рис.1 а-в Схема формування бар’єру Шотткі за допомогою металевих наночастинок (а) та за допомогою суцільного прозорого металевого шару (б);
структура наночастинки TiO2 з ядром TiН2 та оболонкою з TiС або з металу (в)

Створення на його основі сонячних елементів для перетворення світла в електричну енергію може дозволити перехід до масового виробництва дешевих сонячних панелей і, відповідно, до широкого використання енергії Сонця. Але поки що сонячні панелі з TiO2 мають значно меншу вихідну потужність і не витримують конкуренції із сонячними панелями з кремнію через наявність кількох проблем.

Одна з них – швидка рекомбінація електрону та дірки, що утворюються у фотокаталізаторі під дією світла. Для посилення процесу розділення електрон-діркових пар на поверхню TiO2 наносять, зокрема, наночастинки перехідних металів (рис.1а). У результаті між ними та поверхнею TiO2 утворюється електричне поле, яке «витягує» електрони з фотокаталізатора. Але на практиці виникають обмеження. По-перше, розділення носіїв зарядів відбувається не по всій поверхні фотокаталізатора, а тільки в малих областях по периметрах металевих наночастинок (рис.1а), що визначається можливістю доступу до поверхні фотонів, наявністю електричного поля бар’єру Шотткі та довжиною вільного пробігу електронів. По-друге, електричний струм, який формується фотоелектронами, залежить від якості електричного контакту і може зменшуватися за наявності непровідних шарів із забруднювачів між поверхнями напівпровідника та металу. По-третє, наночастинки непрозорі й повністю виключають значну частину поверхні фотокаталізатора з процесу перетворення світла в електричну енергію. Все це загалом у рази зменшує робочу потужність сонячної панелі.

Друга проблема – відносно велика ширина забороненої зони в ТіО2, що призводить до створення електрон-діркових пар у фотокаталізаторі переважно тільки під дією ультрафіолету, а при видимому світлі ефективність цього процесу незначна. З метою зменшення ширини забороненої зони задля можливості використання ТіО2 у видимому оптичному діапазоні фотокаталізатори легують, зокрема  атомами перехідних металів, наприклад Fe, Cu, Pd, Pt.

За останні роки збільшення ККД TiO2–фотокаталізаторів, яке здебільшого було пов’язане з вирішенням згаданих проблем класичними способами, значно уповільнилось. Тому актуальним є пошук нових рішень для збільшення ККД TiO2-фотокаталізаторів і їх використання в масовому виготовленні дешевих сонячних панелей. Науковці Академії спробували одночасно вирішити ці проблеми за один синтез.

У своїй роботі для формування якісного бар’єру Шотткі на поверхні діоксиду титану вчені Інституту загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України запропонували створити частинку ТіО2, на поверхні якої міститься вуглець, а всередині – ядро з гідриду титану ТіH2. При температурі 600°С з одного об’єму ядра ТіHвиділяється кількасот об’ємів атомарного водню, і в результаті з об’єму в напрямку поверхні формується потік атомарного водню, який є надактивним відновником.

Хіміки Академії показали принципову можливість реалізації нового способу синтезу фотоактивних систем на основі діоксиду титану для одночасного легування ТіОатомами вуглецю та формування на поверхні ТіО2 провідного карбідного шару (рис.1в). Провідний шар за такою схемою синтезу може:

  1. утворювати бар’єр Шотткі на всій площі поверхні наночастинок;
  2. мати максимально якісний електричний контакт із напівпровідником;
  3. мати товщину 1-2 нм, тобто бути прозорим для фотонів;
  4. захищати поверхню ТіОвід впливу зовнішнього середовища.

З метою дослідження можливості відновнення поверхні TiOдо TiС, науковці вибрали порошок TiH2, частинки якого внаслідок окиснення повітрям мають ядро з TiH2 та оболонку з TiO2 і після нанесення на їхню поверхню вуглецю утворюють модельну систему TiH2/TiO2/С. Науковці вирішили скористатися тим, що при відпалі у вакуумі TiH2/TiO2/С з ядра TiH2 виділяється потік атомарного водню, що і має призводити до відновнення поверхневого шару  TiO2/С → TiO/ТіС (рис.1в). Система TiH2/TiO2/С була модельною в тому сенсі, щоб у випадку успішного синтезу механізм відновнення можна було застосувати до лігандів з оксидів металів, наприклад TiO2/PdO2 → TiO2/Pd. Окрім того, синтез TiO2/ТіС є актуальним, адже це ефективні співкаталізатори в реакції виділення водню.

Використання ядра ТіH2 для ініціації при відпалі процесів відновнення з метою легування поверхневого шару ТіО2 атомами ліганду і формування на поверхні ТіОоболонки з атомів ліганду запропоновано вперше.

Рис.2. Розкладені на компоненти Ti2p- та С1s-спектри
поверхні TiO2/С при відпалах TiH2/TiO2/С 600°С у вакуумі

Динаміка й етапи синтезу ТіС досліджувалися методом рентгенівської фотоелектронної спектроскопії (РФС) з отриманням Ti2p- С1s- та O1s-спектрів поверхневих атомів, глибина аналізу при цьому складала ~3-5 нм. Відпали системи TiH2/TiO2/С у діапазоні 535–600 оС здійснювались у вакуумній камері РФС-спектрометра. За результатами експерименту вчені встановили можливість синтезу TiC на поверхні ТіОз використанням TiHяк джерела атомарного водню. Хімікам вдалося також зменшити температуру синтезу TiC з 1100 °С ÷ 1200 °С до 600 °С і вперше зафіксувати методом РФС динаміку й основні етапи реакції відновнення TiO2→ TiC.

На Ti2p- та С1s-спектрах при відпалах 600°С TiH2/TiO2/С у вакуумі видно внески ТіС, які відповідають за формування на поверхні фази карбіду титану (рис.2, ТіС). На С1s-спектрах (рис.2) присутні внески, які відповідають за зв’язки С-Ті-О, що вказує на легування поверхневого шару TiO2 вуглецем. Отже, при відпалі системи TiH2/TiO2/С одночасно відбуваються два процеси – формування оболонки з карбіду титану ТіС і легування вуглецем поверхневого шару TiO2, який контактує з цією оболонкою.

Рис.3. Графіки відносних внесків компонент
у Ti2p3/2-, C1s- та O1s-спектри при відпалах TiH2/TiO2/С у вакуумі

За даними РФС, при відпалі TiH2/TiO2/С у вакуумі після заповнення у ґратці субоксидів титану критичної кількості кисневих вакансій С-ОН/CHx групами (рис.3, криві 7–8 та 1–2), відбувається перехід до ґратки з Ti2+-станами карбіду титану (рис.3, криві 3–6). Згідно зі співвідношенням внесків від ТіС і TiOу Ti2p-спектри, товщина шару ТіС на поверхні TiOможе становити ~1,5 нм. Плівки такої товщини є прозорими в оптичному діапазоні.

Таким чином, за результатами дослідження модельної системи TiH2/TiO2/С з використанням ядра TiHдля створення потоку атомарного водню при відпалі у вакуумі дослідники встановили факт відновнення поверхніTiO2/С до TiC та факт легування прилеглого до ТіС-оболонки поверхневого шару TiO2 атомами вуглецю.

У цілому синтез на всій поверхні TiOпровідної оболонки з атомів ліганду для формування бар’єру Шотткі дозволяє розширити область розділення носіїв зарядів на всю поверхню фотокаталізатора і збільшити якість процесу розділення за рахунок створення ідеального електричного контакту «метал-напівпровідник». При цьому одночасне легування поверхні атомами ліганду дозволяє зменшити ширину забороненої зони в ТіОдля його використання в діапазоні видимого світла. Показано також принципову можливість формування прозорої для фотонів провідної оболонки, яка, до того ж, може захищати поверхню ТіОвід деградації зовнішнім середовищем. Усе це у перспективі може в рази збільшувати ефективність процесу фотокаталізу для TiO2.

На прикладі модельної системи TiH2/TiO2/С показано принципову можливість формування на всій поверхні TiO2 прозорих металевих оболонок нанометрової товщини задля створення бар’єру Шотткі та легування прилеглих поверхневих шарів TiOатомами цих металів. Це можливо, зокрема, при використанні методів атомного чи молекулярного нашарування оксидів металів на поверхню нанопорошків TiOдля їх подальшого відновнення з метою синтезу, наприклад, систем TiO2/Fe, TiO2/Cu, TiO2/Pd, TiO2/Pt.

*     *     *

Отже, вчені НАН України у своїх дослідженнях вперше запропонували новий спосіб синтезу фотоактивних систем на основі TiO[3], який дозволяє збільшити коефіцієнт корисної дії фотокаталізатора і, відповідно, вирішити проблему виготовлення з ТіО2  дешевих перетворювачів сонячного світла в електричну енергію.

Слід зауважити, що автори мають доволі великий досвід у розробленні фотокаталітичних композицій. Науковці сподіваються, що їхніми ідеями скористаються й українські колеги, і вітчизняні промислові виробники.

Дослідження виконували:

  • завідувач відділу фізико-неорганічної хімії Інституту загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України член-кореспондент НАН України Володимир Огенко;
  • старший науковий співробітник цього відділу кандидат фізико-математичних наук Олександр Кордубан;
  • молодший науковий співробітник цього відділу Тарас Крищук.
  • старший науковий співробітник відділу астрометрії та космічної геодинаміки Головної астрономічної обсерваторії НАН України кандидат фізико-математичних наук Михайло Медведський.