uk

Євросоюз запропонував Україні досягти кліматичної нейтральності на 10 років раніше

Європейський Союз запропонував українському уряду визначитися з конкретними орієнтирами для досягнення кліматичної нейтральності на 10 років раніше запланованого терміну – до 2050 року.

Про це заявило представництво ЄС в Україні за підсумками другого засідання робочої групи у рамках діалогу з Green Deal між Україною та ЄС, передає interfax.com.ua

«ЄС вітає подання Україною оновленого національно визначеного внеску у Паризьку угоду (НОВ2) з посиленими цілями, а також заохочує її до продовження роботи над конкретними орієнтирами для досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року і узгодити свої галузеві стратегії з цією метою», — зазначається у повідомленні.

Європейська сторона наголосила на необхідності проведення реформ в Україні та зміцнення адміністративної спроможності для виконання зобов’язань посиленого НОВ2 та для можливого додаткового скорочення викидів.

“ЄС наголосив на необхідності якнайшвидшого прийняття, впровадження та забезпечення дотримання екологічного законодавства України (зокрема, у питанні поводження з відходами, промислових викидів, екологічного контролю, Смарагдової мережі) та Державної стратегії управління лісами», — зазначено у повідомленні.

Глава групи підтримки України в Єврокомісії Катаріна Матернова у ході засідання відзначила готовність ЄС підтримати подальші зусилля України, у тому числі шляхом надання фінансової допомоги, для створення повноцінної системи кліматичного управління на основі довгострокових цілей з досягнення країною кліматичної нейтральності.

Україна відповідно до НОВ2 повинна до 2030 року скоротити викиди парникових газів на 65% від рівня 1990 року, а до 2060-го – досягти кліматичної нейтральності. Такі цілі поставлені і затверджені постановою Кабміну від 30 липня 2021 року.