uk

Здійснено фізичний пуск ядерної підкритичної установки «Джерело нейтронів»

Ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів» є унікальною інноваційною установкою, яка за технічними характеристиками сьогодні не має аналогів у світі. Промислове використання подібного обладнання абсолютно унеможливить ядерні аварії, дозволить спалювати широкий спектр радіоактивних елементів і зробить ядерну енергетику безпечнішою та екологічно чистішою.

Спорудження установки проводилось за участі міжнародної спільноти – фахівців України, США, Великої Британії, Китаю, Німеччини, Швейцарії та Росії. Успішне введення в експлуатацію ядерної підкритичної установки «Джерело нейтронів» буде запорукою створення сучасної експериментальної бази для наукового супроводу ядерної енергетики України, зокрема подовження строків експлуатації реакторів АЕС, а також для досліджень з нейтронами в галузі ядерної фізики та енергетики, радіаційної медицини, радіаційного матеріалознавства, виробництва медичних ізотопів. Крім того, сама ядерна установка стане об’єктом досліджень як прототип нових безпечних джерел енергії на базі підкритичних систем.

Наразі після одержання окремого дозволу та проведення низки підготовчих заходів було здійснено фізичний пуск установки. В рамках виконання погодженої Держатомрегулюванням України програми фізичного пуску установки було завантажено 37 ТВЗ ядерного палива до активної зони ядерної підкритичної установки та проведено відповідні вимірювання її нейтронно-фізичних характеристик.

Таким чином, роботи, встановлені погодженою Держатомрегулюванням України програмою фізичного пуску ЯПУ «Джерело нейтронів», можна вважати завершеними.

У даний час Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України здійснює заходи, пов’язані з підготовкою до одержання окремого дозволу Держатомрегулювання України на етап дослідно-промислової експлуатації установки.

Перевірка на стапелі першої ТВЗ перед завантаженням до активної зони ЯПУ «Джерело нейтронів»
Завантаження контейнеру з першою ТВЗ до біологічного захисту ЯПУ «Джерело нейтронів»

За інформацією Відділення ядерної фізики та енергетики НАН України та прес-служби НАН України