uk

Науковці НАН України розробили систему багатофункціональної магнітолазерної терапії

Узв’язку з бойовими діями на сході України особливо актуальними стали діагностика та лікування постраждалих із вогнепальними ранами м’яких тканин. Останнім часом для цього застосовують методики з використанням джерел низькоенергетичного лазерного випромінювання, що допомагають краще візуалізувати рану і тканини навколо неї, визначити характер поранення та межі ушкодження. При мінно-вибухових пораненнях комплексне застосування низькоінтенсивного імпульсного інфрачервоного лазерного випромінювання, постійного магнітного поля, фотосенсибілізаторів і антибіотиків істотно скорочує терміни очищення ран і появи грануляцій, зменшує згортання крові, прискорює епітелізацію ран, підвищує чутливість мікрофлори до антибіотиків. Це вкрай актуально під час медичної евакуації в зонах локальних бойових конфліктів у сучасних умовах.

Фахівці Інституту геохімії навколишнього середовища НАН України створили систему багатофункціональної магнітолазерної терапії для лікування бойових ран і трофічних порушень, реабілітації пацієнтів, які зазнали бойових уражень. Комплекс складається з десяти генераторів лазерного випромінювання та керованого сканера з трьома джерелами лазерного випромінювання. Усі системи працюють паралельно і незалежно під управлінням комп’ютера. Висока інтеграція апаратури дозволяє оптимально організувати багатофункціональний кабінет лазерної терапії та спеціалізовані кабінети для одночасного обслуговування кількох пацієнтів сімох пацієнтів із різними патологіями.

Використання лазерної медичної апаратури підвищує ефективність лікування та суттєво збільшує шанси на виживання важкопоранених і хворих із ураженнями судин, дефектами м’яких тканин, прискорює загоєння ран і виразок, а також зменшує кількість ампутацій і скорочує кількість осіб із набутою інвалідністю.

Застосування лазерних технологій дозволяє лікарям виконувати широкий спектр мінімально інвазивних, фактично безболісних процедур у безпечних для здоров’я умовах. Лазеротерапія – це комплексний узгоджений вплив на рівні клітин, тканин і органів, керівних і робочих систем організму. На рівні всього організму лазеротерапія поліпшує мікроциркуляцію, регенераторні, імуностимулювальні, протизапальні та протинабрякові процеси, нормалізує обмін речовин.

Директор Інституту геохімії навколишнього середовища НАН України член-кореспондент НАН України Юрій Забулонов представляє систему багатофункціональної магнітолазерної терапії гостям з інших наукових установ НАН України, технологічного парку Адлерсхоф (м. Берлін, Німеччина) та Гумбольдтського університету Берліна

Результати досліджень учених Академії вже практично реалізуються на базі Університетської клініки Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Практична реалізація системи багатофункціональної магнітолазерної терапії на базі Університетської клініки Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Потенційні споживачі цієї інноваційної продукції – військові шпиталі, лікувальні та реабілітаційні центри для учасників бойових дій та інші українські лікувальні й оздоровчі заклади. Запровадження у клінічну практику апаратури лазерної обробки ран м’яких тканин, імунної стимуляції шляхом над- і внутрішньовенного опромінення крові та вилочкової залози уможливить ефективніше лікування поранених і хворих із дефектами м’яких тканин у прифронтових шпиталях і на всіх етапах медичної евакуації.

За інформацією Інституту геохімії навколишнього середовища НАН України та прес-служби НАН України