uk

Нанотехнологічні обрії

Традиційно гостинно прийняв Львів Міжнародну науково-практичну конференцію «Нанотехнології та наноматеріали» («НАНО–2021»), яка  відбувалася у Будинку Вчених. Це була вже дев’ята конференція,  в межах якої пройшли Інформаційна сесія Single Market and Horizont Europe Programmes, а також програми та інструменти EEN (Enterprise Europe Network) для підтримки інновацій. Зустріч проводилась у комбінованому форматі, а саме, в офлайні  і з онлайн-трансляцією на Zoom платформі та Youtube каналі.

Нинішнього року організаторами конференції виступили Інститут фізики НАН України, Національний університет «Львівська політехніка», Туринський університет (Італія), Університет П’єра та Марії Кюрі (Франція), Тартуський університет (Естонія). Захід відбувся за підтримки Консорціуму «EEN-Ukraine». На нього зареєструвалося близько 700 науковців з понад 25 країн світу, онлайн трансляцію конференції на Youtube каналі переглянуло більше 2,5 тис науковців.

Під час урочистого відкриття учасників конференції привітали академік НАН України Антон Наумовець, голова Національного фонду досліджень України, завідувач відділу когерентної і квантової оптики Інституту фізики НАН України академік Леонід Яценко, проректор з наукової роботи Національного університету «Львівська політехніка» доктор технічних наук Іван Демидов та організатор конференції, завідувач відділу міжнародної наукової та інноваційної діяльності, трансферу технологій та захисту інтелектуальної власності Інституту фізики НАН України кандидат фізико-математичних наук Олена Фесенко.  

Учасники конференції у своїх виступах торкнулися багатьох актуальних напрямів нанонауки, серед яких: нанокомпозити й наноматеріали; нанохімія та біотехнологія; наноструктурні поверхні; нанофізика; нанооптика і фотоніка; наноплазмоніка та поверхнево підсилена спектроскопія. Під час виступів тривали жваві дискусії, відбувалося обговорення онлайн та офлайн. Загалом, у межах конференції було зроблено 14 пленарних доповідей та виголошено біля 50 усних, а також представлено понад 350 стендових доповідей.

Підсумовуючи роботу форуму, голова оргкомітету Олена Фесенко підкреслила, що, незважаючи на ситуацію з Сovid-2019, Міжнародна конференції НАНО-2021 пройшла успішно і стала важливим майданчиком наукових дискусій, обміну знаннями та досвідом між представниками наукової сфери з-понад 25 країн світу. «І що приємно відзначити, – додала промовець, що майже половина присутніх конференційної громади – це молоді вчені та аспіранти».

Як і в попередні роки, статті учасників конференції, публікуються в журналі з відкритим доступом «Nanoscale Research Letters», фахових виданнях – «Applied Nanoscience», «Molecular crystals and liquid crystals», «The European Physical Journal Plus», а також у збірнику матеріалів конференції, який щорічно (починаючи з 2012 року) друкується у видавництві «Springer».

Нинішнього року в рамках конференції «Нанотехнології та наноматеріали» НАНО-2021 відбувався масштабний міжнародний онлайн захід Digital-Science-Tech Hub for Innovations 2021, метою якого стало стимулювання розвитку інноваційного потенціалу України та міжнародного співробітництва. Основні організатори — Консорціум Enterprise Europe Network (EEN – Ukraine) та  Інститут фізики НАН України. Більше інформації про захід можна прочитати за посиланням:  https://innovations2021.b2match.io/

Варто відзначити, що конференція НАНО-2021 відбулася за підтримки Lviv Convention Bureau / Львівське конференц-бюро в рамках програми «Пакет підтримки» та консорціуму EEN-Ukraine.    

Оксана БУДНИК, молодший науковий співробітник Інституту фізики Національної академії наук України