uk

Нобелівські лауреати і українські співавтори

Минулого тижня у Швеції та Норвегії оголосили лауреатів Нобелівських премій 2021 року. У зв’язку з пандемією нагороди вручатимуться лауреатам в їхніх країнах.

Як повідомляє «Укрінформ» із посиланням на офіційний сайт премії, лауреатами премії в галузі фізіології і медицини 2021 року стали американський фізіолог Девід Джуліус і вірменсько-американський молекулярний біолог і невролог Ардем Патапутян – за відкриття рецепторів температури і дотику.

 «Їхні відкриття розкрили один із секретів природи, пояснивши молекулярну основу для відчуття тепла, холоду та механічної сили, що є фундаментальним для нашої здатності відчувати, сприймати та взаємодіяти з внутрішнім та зовнішнім середовищем», – зазначається у повідомленні. Девід Джуліус – професор Каліфорнійського університету в Сан-Франциско. Ардем Патапутян працює в Інституті Скріппса у Ла-Хойя, штат Каліфорнія.

Лауреатами Нобелівської премії з фізики 2021 року стали Шюкуро Манабе та Клаус Гассельманн, а також Джоджіо Парізі. Як зазначає nobelprize.org, японсько-американському кліматологу Манабе та німецькому вченому Гассельманну вручено премію за фізичне моделювання клімату Землі, кількісну оцінку мінливості та надійне прогнозування глобального потепління. Італійцю Паризі – за відкриття взаємозв’язку безладу та флуктуацій у фізичних системах від атомного до планетарного масштабів.

Лауреатами Нобелівської премії з хімії 2021 року за розвиток асиметричного органокаталізу стали директор Інституту дослідження вугілля імені Макса Планка (Німеччина) Бенджамін Ліст і професор Прінстонського університету (США) Девід Макміллан. 

Як зазначається на сайті премії, Ліст та Макміллан розробили новий інструмент для молекулярного конструювання – органокаталіз. Це дуже вплинуло на фармацевтичні дослідження, а також – допомогло вирішити низку екологічних проблем. 

До речі, науковці Київського національного університету імені Тараса Шевченка є співавторами Бенджаміна Ліста. Про це повідомили у Науковій бібліотеці імені Михайла Максимовича. До написання спільної роботи з нобелівським лауреатом (надрукованої в журналі Німецького хімічного товариства Angewandte Chemie) долучились професор кафедри органічної хімії Олександр Григоренко, директор Інституту високих технологій Ігор Комаров та колишній аспірант Андрій Тимцунік.

За матеріалами Укрінформу, nobelprize.org, Наукової бібліотеки КНУ