uk

Волинські вчені вивели новий сорт білого люпину для заміни сої у харчовій промисловості

Наразі ведеться селекція і новий сорт білого люпину передано на державне сортовипробування. Він унікальний тим, що є безалкалоїдним, тобто може використовуватись у харчовій промисловості та стати замінником сої.

Про це в ефірі телеканалу ГІТ розповіла Оксана Пузняк, заступник директора з наукової роботи Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту картоплярства НААН України.

За її словами, цей сорт було виявлено внаслідок домінантності сортів жовтого люпину. Головною його цінністю є те, що він нетрансгенний, а отже, не шкідливий ні для людей, ні для тварин.

«Побачили, що цвіте таким бузковим кольором. Відібрали, посіяли, – каже Оксана Пузняк. – Зробили видове схрещення і, відповідно, отримали цей білий люпин. Побачимо, як він спрацює в Україні, як дасть свої показники. Сподіваємося, що буде новий білий безалкалоїдний люпин, який замінить сою у харчовій промисловості. І я гарантую, що він не буде гіршим за сою!»

До речі, волиняни є оригінаторами жовтих сортів цієї рослини і залишаються єдиними в Україні, які займаються саме безалкалоїдним люпином, який придатний як сидеральна культура, так і для згодовування тварин.

За словами Оксани Пузняк, останніми роками волинський жовтий люпин дуже затребуваний, адже він іде на експорт, де використовується як соя у харчовій промисловості.

Читайте також: