uk

Президент Європейської дослідницької ради Марія ЛЕПТІН: «ФУНДАМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ДОПОМОЖУТЬ ВИРІШИТИ НАЙВАЖЛИВІШІ ПРОБЛЕМИ НАШОГО ЧАСУ»

У Європейської дослідницької ради (ERC), головної агенції з фінансування фундаментальних досліджень, – новий президент: це професор Марія Лептін. Вона заступила на свою посаду 1 листопада 2021 року.

Фото Marietta Schupp з сайту Дослідницького центру молекулярної медицини Австрійської академії наук

Марія Лептін з фаху біолог та імунолог, з 2010 по 2021 роки вона обіймала посаду директора Європейської організації молекулярної біології (EMBO), заснувала дослідницьку групу в Гейдельберзі в Європейській лабораторії молекулярної біології (EMBL).

Після закінчення навчання з математики та біології в Боннському та Гейдельберзькому університетах нинішній президент ЄДР працювала над докторською дисертацією в Базельському інституті імунології (Швейцарія). У 1984 році як постдок вела дослідження в Лабораторії молекулярної біології в Кембриджі. Ця робота заклала основи її досягнень у галузі молекулярного морфогенезу. У 1994 році вона стала професором Інституту генетики Кельнського університету, де й досі очолює дослідницьку групу.

Професор Лептін обрана членом EMBO, Academia Europaea та Німецької національної академії наук (Леопольдіна), а також є почесним членом Академії медичних наук Великої Британії.Пояснюючи, чому саме на Марію Лептін упав вибір Європейської комісії, Єврокомісар з питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді Марія Габріель зазначила, що «Професор Марія Лептін є правильним вибором для цих завдань, враховуючи її видатну академічну кар’єру, міжнародну популярність та підтверджений досвід інновацій та лідерства… Її сильний науковий та управлінський досвід, її багаторічна причетність до європейських проблем, її піонерська роль у науковій спільноті та її знайомство з європейськими інституціями – все це високо цінується».

Про які завдання йшлося у цитаті Марії Габріель? Європейська дослідницька рада від свого заснування в 2007 році завоювала світову репутацію фінансування фундаментальних досліджень, які відкривають нові знання для людства. Сильне лідерство, вважають єврокомісари, ще більше підвищить її репутацію. Особливо важливо це для втілення рамкової програми Horizon Europe.

«Фундаментальні дослідження, які розширюють межі наших знань, можуть допомогти вирішити деякі з найважливіших проблем нашого часу», – переконана Марія Лептін. За час свого існування, каже вона, ЄДР створила механізми розподілу коштів та добору грантоотримувачів за принципами, що винагороджують індивідуальну досконалість та ідеї, які впроваджуються в нові перспективні галузі досліджень. Менш ніж за 15 років ЄДР профінансувала понад 10 000 найкращих дослідників світу.

Засідання Європейської дослідницької ради також відбувається онлайн. Фото з твітер-акаунта Марії Лептін

У своєму письмовому інтерв’ю з нагоди призначення новий президент стверджує багатообіцяючі речі для таких країн, як Україна: «Ми повинні залучити менш представлені країни чи спільноти та знайти способи допомогти їм отримати кращий доступ до грантів ЄДР».

Як відомо, Європейська дослідницька рада присуджує гранти на відкритих конкурсах проєктам, які очолюють як дослідники-початківці, так і відомі вчені. Єдиним критерієм добору є наукова досконалість.

«Я хочу внести свій вклад у зміцнення та формування європейської дослідницької системи, зокрема шляхом високоякісної експертної оцінки та встановлення міжнародних стандартів успіху», – заявила Марія Лептін.

«Для мене велика честь стати новим президентом Європейської дослідницької ради у цей вирішальний момент на початку Рамкової програми Horizon Europe, – заявляє Марія Лептін. – Я маю намір продовжити фантастичну історію успіху ЄДР та підтримати чудові дослідження, щоб протистояти глобальним викликам».

Побажаємо новому президенту Європейської дослідницької ради здійснити свої наміри. Відлік її першої 4-річної каденції почався.

Очільник ЄДР призначається Європейською комісією на термін до чотирьох років з можливістю одноразового поновлення.

Лариса ОСТРОЛУЦЬКА

Газета “Світ”, №41 – 41, листопад, 2021 р.