uk

Наукова SuperNova: ідеї для майбутнього

Познайомитися з науковцями, результатами їх роботи у 2021 році та планами на майбутнє можна було під час зустрічі «Наукова SuperNova», організованої Національним фондом досліджень України за інформаційної підтримки Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки.

У заході взяли участь науковці, фахівці НФДУ, представники Комітету Верховної Ради з питань освіти; Фонду Президента з підтримки освіти, науки та спорту, науки та інновацій; МОН.

Голова НФДУ – академік НАН України Леонід Яценко подякував науковій спільноті за підтримку фонду та закликав виконавців проєктів допомагати новачкам, які планують брати участь у конкурсах. «Ми сильні, коли працюємо разом! – наголосив Леонід Петрович. – Упевнений, що Фонд – наше спільне досягнення, його співтворцем є кожен науковець, який подав заявку на конкурс, кожен експерт, котрий сумлінно оцінив проєкт, кожен журналіст, який розповів про наших переможців, і звісно, кожен платник податків. Ці кошти йдуть на важливі дослідження, які, я дуже сподіваюся, будуть впроваджені в життя і стануть рушіями нашої економіки у майбутньому».

Заступник міністра освіти і науки з питань європейської інтеграції Олексій Шкуратов також говорив про важливість впровадження наукових результатів. «Ця зустріч – не просто привід зібратися представникам влади, освіти та науки, – зазначив Олексій Іванович. – Представники бізнесу мають хорошу нагоду побачити наукові результати, які завтра можуть стати інноваційним проєктом, а післязавтра – технологією, впровадженою у виробництво».
Презентації науковців, як пізніше написала на своїй сторінці у Фейсбуці радник глави держави з питань Фонду Президента з підтримки освіти, науки та спорту Ольга Будник, створювали відчуття «прямого ефіру Science Channel, TED-ed та National Geographic разом взятих». Вчені розповідали про створення інформаційної технології оцінювання пожежної небезпеки та моніторингу пожеж; ранових покриттів для лікування опіків; нових матеріалів з противірусними та антимікробними властивостями; використання графену для відновлення серця після інфаркту; унікальні властивості ссавців, набутих під час еволюції та важливість їх для здоров’я людини. А також – ділилися досвідом підтримки літніх людей в умовах пандемії; міркували, як змінює «картину світу» жителів окупованих територій російська пропаганда і що потрібно зробити для ревіталізації Криму та Донбасу.

Під час зустрічі голова Ради молодих вчених при МОН Олеся Ващук презентувала й ініціативу наукової молоді – створення Офісу вченого. Ця структура має акумулювати наукові розробки; надавати консалтингові послуги; розповідати про вчених та результати їхньої роботи. А найважливіше: налагоджувати взаємодію між органами влади, інвесторами та розробниками.

Втім, коли саме буде створено такий офіс, поки що невідомо. За словами Олесі Ващук, нині триває обговорення ідеї, уточнення функцій установи тощо.

Газета “Світ”, № 1 – 2, січень, 2021 р.